Musik från ruinerna

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Tack för kaffet, löken på laxen. Allt rämnade för Magnus.
MUSIK

Cardigans-basisten Magnus Sveningsson behövde en paus för att få tillvaron på rätt köl. Som Righteous Boy bjuder han på självutlämnande melankoli. Pausmusik.

Hösten 1998 var det inte bara löven som föll. Magnus Sveningsson gjorde det också. Det var tillvaron i största allmänhet, det var hans roll i bandet. Han behövde stanna upp, ta en dag i taget, andas djupt, tänka efter.

Ingenting av det där skulle han kunna göra på en lång utlandsturné med Cardigans.

Panikångesten kom krypande.

I det ögonblicket valde hans flickvän att dumpa honom.

- Just när jag behövde henne som mest. Det utlöste allting. Det var löken på laxen. Tack för kaffet, liksom. Allt bara rämnade.

Det finns bara en sak att göra när du står upp till halsen i skit, att sjunga.

Magnus nådde till slut fram till den insikten, men det tog ett tag. Hösten 1998 levde han i tron att han var tvungen att hoppa av Cardigans.

- Jag var i en krissituation, såg allt i svart och vitt, men de andra och framför allt Nina sa att det fanns en öppning, att jag kunde ta ledigt. Leari Ljungberg från Ark hoppade in och ersatte mig under turnén och det räddade mig från den akuta situationen.

Magnus säger att han behövde göra revision, reda ut barndoms- och ungdomsgrejer, bilda sig en uppfattning om varför han var som han var och varför det blivit som det blivit. En punkt på dagordningen var att nysta upp de konfliktfyllda känslor han hade visavi Cardigans.

- Det var jag och Peter Svensson som 1992 startade orkestern och vi hade spelat ihop innan dess också. Det har alltid varit en tävling mellan oss. Jag är två år äldre och har kanske varit nåt slags storebror för honom. Men han var den stora talangen. Han skrev låtarna. Jag började sura, inte öppet, men jag kände att jag inte var med i matchen.

Det stod allt mera klart att Peter kreativt sett var storebrorsan.

- Personlig prestige kom in" Jag tror att det är det som väldigt ofta splittrar band. Eller äktenskap. Det är nåt slags mänsklig svaghet som växer fram" och jag drog mig undan ganska mycket. När man i stället borde jobba och glädjas tillsammans.

Vid tidpunkten hade Magnus inte skrivit nån musik sen "Last song" på debutalbumet "Emmerdale" från 1994.

Däremot hade han fortsatt att skriva texter.

Men på 1998 års "Gran Turismo" hade han tappat också den rollen.

- Nina och Peter sitter i framsätet vare sig de vill det eller inte. Det är så de porträtteras. Vi andra är i baksätet, men jag försökte trycka fram huvudet mellan förarsätena och åla mig in: Jag kan också!

Det gick inte. Till slut hade det nått dithän att Magnus kom in och satte sina basgångar, i övrigt var han inte närvarande under inspelningarna.

Det var mörkt då. Det blev kolsvart när tjejen dumpade honom.

- Jag kraschade... Det gick ett år utan att jag skrev nånting. Jobbade i Tambourine-studion, men utanför själva studion, jag passade upp på artister. Men så en dag var det en kompis som tyckte att jag inte skulle göra det, att jag skulle vara i och inte utanför studion. Samma kväll började jag skriva låtar.

Det blev tolv stycken till slut. De är nu samlade på albumet "I sing because of you" och utgivna under artistnamnet Righteous Boy.

Det är ett självklart köp för alla som gillar melankoliska stämningar och melodier och självutlämnande texter. Vartenda ord är skrivet från ruinerna av ett förhållande ("you" i albumtiteln syftar på kvinnan som dumpade honom och hans musikförlag heter Making Money Thanks to Ex"s).

Magnus vet inte vad hon tycker om plattan.

- Nej, jag klipper av kontakten med alla mina ex så det står härliga till och framför allt med henne. Faran när man skriver om sånt här är att alla fel hamnar hos den andra personen. Men det kanske är sant.

Det senaste rockårethar i mångt och mycket präglats av medlemmarna i Cardigans. Nina har gjort succé med sitt soloprojekt A Camp och nominerats till fem Grammisar. Peter Svensson har skrivit och producerat Titiyos bejublade album "Come along" och, direkt eller indirekt, nominerats till fyra Grammisar. Och nu Magnus...

Med så mycket kreativ talang samlad på ett ställe är det inte konstigt att konflikter uppstår, det är konstigt att de inte växt sig starkare och splittrat bandet. Kanske har soloprojekten räddat livet på Cardigans.

- Tidigare tävlade Nina och jag om att sätta text till Peters musik. Det var den enda chansen att få ut våra känslor. Nu har vi båda ett privat universum och då försvinner den kampen. Prestigen försvinner. Nu kan vi stå enade inom bandet och inte fajtas med varandra utan mot alla andra.

Cardigans spelar just nu in sitt nya album, beräknad release tidigt i höst. En sak är säker: det blir inte Gran Turismo II. Inte en platta till där varje skönhetsfläck retuscherats bort i datorn tills bara blankpolerad perfektion finns kvar.

Den här gången råder förbud mot loopar. Den här gången spelas det mesta in live. Medlemmarna sitter i ring i studion och gör de 30-40 tagningar varje låt kräver.

- Vi kommer att svänga för första gången på nästa turné. Det är nästan otäckt. Ska vi svänga? Ska det bli Wilmer X-boogie av Cardigans? säger Magnus Sveningsson.

arkiv Magnus

Tävla och vinn signerade skivor med Righteous Boy.

Tore S Börjesson