Ola Salo: Vi vill inte vara coola

The Ark är tillbaka - och utmanar allt som anses rätt och smakfullt

MUSIK

I höst är The Ark tillbaka - punkigare och mer kontroversiella.

Aftonbladet hälsade på under inspelningen av den nya plattan.

- Vi går emot det som anses rätt, coolt eller smakfullt och gör det på vårt sätt, säger Ola Salo.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
Nya punkiga the ark I höst kommer uppföljaren till The Arks debutplatta "We are The Ark". Förväntningarna är höga, men Ola Salo är inte nervös. Jag är inte intresserad av att hålla på med något som måste vara älskat av alla, säger han. Nya plattan kommer visa upp ett nytt The Ark, med ett rockigare och punkigare sound.

För drygt tio år sedan anade ingen i lilla Rottne vad det skulle bli av bygdens mest udda söner. Nu vet hela Sverige.

Med skivan "We are The Ark" briserade en bomb 1999 och plötsligt sjöng alla på de mäktiga sångerna om utanförskap. Snart är det dags för uppföljaren och förväntningarna utifrån är skyhöga.

Inte rädda att misslyckas

Men Ola Salo tycks rätt lugn.

- Det enda som vore ett riktigt misslyckande skulle vara att man inte själv vore nöjd. Man kan inte behaga alla. Och jag är inte heller intresserad av att hålla på med något som måste vara älskat av alla, säger han.

Vi sitter under en gigantisk ljuskrona i den lägenhet som för tillfället är deras hem i Stockholm. De har just avslutat en period i studion och i slutet av mars tar nästa vid.

Rockigare och punkigare

- Vi försöker inte göra en smart platta, utan ett album där passion och känsla går först. Vi vill spela in låtar till plattan som vi redan nu känner oss sugna på att framföra live. Så lite rockigare kommer det att bli. Och, på sina håll, lite punkigare.

På vilket sätt då?

- Punkigheten handlar om vår respektlöshet angående de rådande normerna i musiken. Vi går emot det som anses rätt, coolt eller smakfullt och gör det på vårt sätt.

Skivan kommer att vara klar i augusti. I sommar väntar semester och till hösten följer de upp skivsläppet med en omfattande turné. Första smakprovet från skivan är singeln "Calleth you, Cometh I", som släpps den 25 februari.

Politiska texter

En kärleksförklaring som textmässigt skiljer sig från det övriga materialet.

- De flesta låtarna är mer politiska och ifrågasättande. Jag vill förändra saker och en del kommer säkert att upplevas kontroversiellt.

Exakt vad vill han berätta - när skivan kommer.

Björn Solfors