Shakira på väg till Sverige

Listtoppande sångerskan: Jag kan spela här redan i år eller i början på nästa

1 av 2 | Foto: SONY
OSÄKER - TROTS FRAMGÅNGEN Hon har vunnit en Grammy och två Latin-Grammys. Och hon ligger denna vecka etta både på svenska album- och singellistan. Men trots detta är Shakira inte så säker som man kan tro. ”Det spelar ingen roll att jag är framgångsrik och ser bra ut, jag känner mig osäker i alla fall”, säger hon till Aftonbladet.
MUSIK

Etta på albumlistan. Etta på singellistan. Sverige gillar Shakira och Shakira gillar Sverige.

Nu kommer hon hit på turné.

– Ja, i slutet av det här året eller i början på nästa, säger hon.

Shakira är från Colombia och har länge varit en stjärna i den spansktalande världen. Hon skivdebuterade redan som 14-åring med ”Magia” (Magi) som följdes av ”Peligro” (Fara), ”Piez descalzos” (Barfota) och ”¿Dónde están los ladrones?” (Var är tjuvarna?).

– När jag var liten ville jag bli författare. Jag skrev poesi. Men så skrev jag min första sång när jag var åtta och upptäckte att jag kunde sjunga. När jag var tio deltog jag i en talangtävling, jag vann den och flera till, det gjorde mig övertygad: jag skulle bli popstjärna.

”Jag fick en enda och stor talang”

Många går långt upp i åren omkring och funderar på vad de ska göra av sina liv.

Shakira visste det från start.

– Gud gav mig inte en stor meny att välja i från. Jag fick en enda och stor talang, att bli artist. Jag behövde aldrig tänka efter, säger hon.

Albumet ”Laundry service”, som innehåller singelettan ”Whenever wherever”, är Shakiras första på engelska. Bra jobbat av en tjej som för tre år sen inte kunde engelska. Till och med suveränt gjort med tanke på att så gott som alla låtar är skrivna av henne själv. Det gick med hjälp av studier, några rimlexikon och förebilder i ordkonstnärer som Leonard Cohen, Bob Dylan och Walt Whitman.

”Whenever wherever” är en kärlekssång till hennes pojkvän Antonio de la Rúa, son till Argentinas nyss avgångna president.

– Vi möttes i Argentina på en restaurang. Vi tittade på varandra hela kvällen. Det var kärlek vid första ögonkastet. Men jag visste inte vem han var och han visste inte vem jag var.

Vågar vara personlig i sina texter

Shakira räds inte att vara personlig i sina texter. Det kan handla om att hon anser sig ha för små bröst. Det kan handla om hennes svartsjuka.

– Jag är fruktansvärt svartsjuk. Det är ett monster jag hela tiden brottas med. Det är okej att vara lite svartsjuk, att hålla ett öga på vad som tillhör en, men jag är för svartsjuk. Det spelar ingen roll att jag är framgångsrik, har pengar och ser bra ut, jag känner mig osäker i alla fall. Det är patologiskt.

Hon ligger etta både på singel- och albumlistan

Tore S Börjesson ([email protected])