Räcker hans Adrenaline ända till Tallinn?

Mendez : ”Jag ser till att vinna hela skiten!”

1 av 2 | Foto: Börje thuresson
Mendez, tidigare DJ Mendez, har tagit den svenska schlagervärlden med storm. På fredag visar det sig om hans latinoinspirerade slagdänga "Adrenaline" håller hela vägen hem i Globen. I Växjö gick det i alla fall bra.
MUSIK

Leopoldo Mendez från Chile har aldrig tittat på Melodifestivalen. Trots det är han bombsäker på en sak: den behöver förändras. Det är därför han ställer upp i år.

- Mendez är förändring!, skanderar han glatt.

Och svenskarna verkar hålla med. De har själva röstat fram honom till finalen på fredag.

"MELODIFESTIVALEN 2002 FINALEN"

SVT 1 FREDAG 20.00

- Inte för att kritisera nån eller så men den där traditionella schlagergrejen, den funkar helt enkelt inte längre. Sverige är ett mångkulturellt land nu. Många fattar inte det. Jag vill representera Sverige.

Mendez ser allvarlig ut.

Det ligger alltså politik bakom det här?

- Ja det är politiskt. Politiskt korrekt.

Han ler finurligt och dansar runt i rummet.

- Aldrig trodde jag att svenskarna skulle köpa en spansk låt. Där i Växjö, där första deltävlingen var. Jag var nervös som fan och sa "det kommer aldrig gå". Men det gick!

Är du nervös nu inför finalen?

- Nej. Nu är jag för glad för att vara nervös. Bara glad.

Redan förut var Mendez etablerad som artist, riktad till en yngre publik. Då hette han DJ Mendez.

Ska du bli tantcharmör nu?

- Allvarligt, i Växjö kom det fram två 70-åringar och sa "vilket sväng"! Jag blev skitglad. Melodifestivalen är stor, man fattar det inte. Det största jag gjort. Nu vill jag ha bredd i min publik. Alla åldrar, alla sorter.

Vart tog "DJ" i DJ Mendez vägen?

- Äh, jag är ju DJ också. Discjockey. Spelar skivor på klubbar och fester. I Chile är jag fortfarande DJ Mendez, men folk här i Sverige blev förvirrade. De frågade: "Är du diskjockey eller artist?". Så jag tog bort "DJ" och blev bara Mendez.

Du har satsat internationellt redan?

- Ja. Det var lyckat. "Razor tongue" från min första platta funkade bra i Italien, Frankrike... "Fiesta" blev radio- och klubbhit i Chile. Men jag vill inte bli så där, bara en sommarplåga typ "Macarena" som alla glömmer sen. Jag vill slå stort och hänga kvar.

Är det därför du vill komma till Eurovision Song Contest?

- Ja. Alla kollar ju på det. Hela Europa... Nästa stora grej jag ska göra i år är festivalen Viña del Mar i Chile. Där ska jag ställa upp och shaka.

Han tar några salsasteg.

Chile ja. Du är rätt stor där också?

- Ja. Jag har sålt platina där. I Chile är man ju lite Zamorano*. Jag blev utsedd till Årets chilenare förra året. Helt ofattbart. Jag flyttade ju därifrån som liten "punk", så jag vet egentligen mer om Sverige än om Chile. Fatta! Jag fick åka runt med presidentens stab.

Du har en tatuering med "La vida loca" på underarmen. Vad tycker du om att du blir jämförd med Ricky Martin?

- Han är ju en megastjärna, så det är helt okej. Fast jag tycker inte alls vi gör samma grejer. Jag fixade tatueringen två veckor innan han släppte sin singel "La vida loca" och tänkte "oh shit!". Men "La vida loca", det står ju för mitt liv, det galna livet liksom. Och när jag slår igenom kommer han att bli förknippad med mig, haha.

Din festivallåt är skriven av bland andra Rob"n"Raz (Robert Wåtz och Rasmus Lindwall), hur kom du i kontakt med dem?

- Det är faktiskt en rolig story. 1998, när jag jobbade på lagret på Toys "r" us, kom Robban dit med familjen för att handla julklappar. Jag visste precis vem han var och tänkte "nu har jag stora chansen". Så jag sa "Tjena Robban, det är Leo!" och han svarade "Känner vi varandra?". "Ja, kommer du inte ihåg", sa jag, "det var DJ-tävling och du satt i juryn och bla bla bla". Jag ljög, förstås. Och så berättade jag att jag hade en demo på gång och frågade om jag kunde få numret till hans bolag. Han ville bara bli av med mig och gav mig numret. Haha. Vi garvar fortfarande åt det där. Men det ledde i alla fall till att jag fick ge ut min första singel "Chiki-Chiki".

Syftar låttiteln "Adrenaline" på ditt latinotemperament?

- Ja. Energi. Jag är temperamentsfull som fan. Om jag blir arg så smäller det direkt.

Mendez dunkar knytnäven i handflatan.

- Men jag jobbar på det stenhårt. Egentligen valde jag nog fel jobb från början. Du vet, det är så mycket fest inblandat så det blir lätt bråk och problem. Nu vill jag ha det lugnare och få mer tid för barnen. Jag vill ha svenskt humör (skratt).

Vad tror du om dina konkurrenter i finalen? "Tanterna" Kikki, Lotta och Bettan till exempel?

- Bra att det finns så många olika sorters bidrag. Det blir en kanonfinal. Men i Tallinn vill man nog inte se några tanter. De funkar inte internationellt. Om ni vill att Sverige ska vinna i Tallinn, så rösta på mig. Jag ser till att vinna hela skiten!

(Fotnot) * Ivan Zamorano, stor chilensk fotbollsstjärna.

Fakta Leopoldo Mendez

Maria Arnstad