”Det är inte svårt att bli stor i USA”

The Hives om succén i väst

MUSIK

NEW YORK

Det är The Hives-feber i USA.

I tidningar och tv-program, i skivaffärer och på rockklubbar pratas det om kvintetten från Fagersta som ska rädda rocken.

- Det är inte så svårt att bli stor i USA, alla andra band där är ju så kassa, säger sångaren Howlin" Pelle Almqvist.

Foto: MAGNUS SUNDHOLM
HYLLAS Fagerstabandet The Hives gör just nu succé i USA. Trots det hinner de med några spelningar i Sverige innan de avslutar sin turné i England och Japan. - Sen ska vi börja spela in nästa skiva, säger Howlin" Pelle.

The Hives två senaste album har fått ett så varmt mottagande internationellt att de nu ger sig ut på en världsomfattande turné.

Nu är siktet satt på USA. I november förra året turnerade de som förband åt The (International) Noise Conspiracy och sedan dess har intresset vuxit så mycket att de nu gör sin första egna turné i USA.

Har allt The Strokes saknar

Ansedda månadstidningen New Yorker skriver en lång hyllningsartikel där det står att The Hives har allt det som det populära amerikanska rockbandet The Strokes saknar. Kort sagt: USA älskar The Hives.

- När vi spelade i USA förra gången var det några personer i varje stad som kom fram efteråt och sa att vi var superbra och de har väl spridit ryktet, säger Howlin" Pelle.

Resultatet är att hela USA-turnén, som inleds i San Diego den 26 maj, redan är utsåld. De har ett intensivt schema med 18 spelningar på 20 dagar, och dessutom ska de hinna med att uppträda på två av USA:s största talkshower, "Last call with Carson Daly" och "Late night with Conan O" Brien".

- Vi gör alltid intensiva turnéer. Om vi får en ledig dag så ser vi till att fixa en spelning den dagen också. Vi gillar att uppträda, annars kunde man ju lika gärna skita i det, säger Pelle.

Martin Gelin