Ferry vill inte träffa sin idol

”Det räcker med att beundra Bob Dylan”

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
SATSAR PÅ COVERS Även idoler har personer som de beundrar. I Bryan Ferrys fall heter stjärnan han ser upp till Bob Dylan. På sin nya soloskiva tolkar han två av rocklegendarens mest kända låtar. "Jag tycker mycket om hans tidiga sånger", säger Ferry.
MUSIK

Bryan Ferry, 56, sjunger åter Bob Dylan på nya solo-cd:n.

Men han vill absolut inte träffa legenden.

- Sådana möten förstör oftast bara den bild man har av sina idoler, säger han.

Bryan Ferry har själv varit idol för många ända sedan Roxy Music härjade på topplistorna 1971-1983. Parallellt och efteråt har han hela tiden haft en solokarriär och första hitsingeln var också just en Bob Dylan-låt: "A hard rain"s gonna fall".

- Jag tycker väldigt mycket om framför allt Dylans tidiga sånger. Underbara melodier och texter som den vackraste poesi. Men att träffa honom" nä, jag vill hellre bara beundra honom. På Polarprisgalan i Stockholm undvek jag att ens försöka komma nära honom. Det var nog ångestladdat att sjunga "A hard rain"s gonna fall" medan Dylan sitter några meter från scenen.

Får svårare att skriva låtar

Han sjunger både "It"s all over now, baby blue" och "Don"t thing twice, it"s alright" på nya cd:n "Frantic", som också innehåller sju egna låtar. Melodier som han får allt svårare att få ihop nu för tiden.

- Det är nog inte bara skivköparna som har ett slags greatest hits-samling snurrande i skallen, jag har det också, framför allt i låtskrivandet. Det är plågsamt.

Återförening av Roxy Music

I fjol återförenades kärnan av Roxy Music för en turné.

- Det var roligare än jag trodde. Så det kan bli fler sådana turnéer. Flera i gänget är även med på min soloturné och då kör vi även en del Roxy Music-låtar, säger Ferry.

Jan-Olov Andersson