The Wannadies slår till på nytt

Bestämmer allt själva efter jättebråk med skivbolaget

Foto: HENRY LUNDHOLM
de tänkte lägga av Från vänster: Fredrik Schönfeldt, Pär Wiksten, Christina Bergmark, Erik Dahlgren och Stefan Schönfeldt.
MUSIK

Svenska The Wannadies är tillbaka där allting började.

Efter strul med skivbolag har de gått tillbaka till sina rötter.

- Vi var tvungna att ta kontrollen för att inte splittras, säger sångaren Pär Wiksten.

Sedan albumet "Yeah" från 1999 har det varit väldigt tyst kring svenska The Wannadies. Så när de i april släpper nya albumet "Before and after" är det lätt att börja prata om en comeback.

Något som bandmedlemmarna själva har svårt att hålla med om.

- Jag kan förstå om folk ser det så. Men vi har ju varit aktiva hela tiden, men mest med saker som inte syns så mycket utåt, säger keyboardisten Christina Bergmark.

Byggde egen studio i London

Efter missnöje och utdragna bråk med skivbolaget BMG bröt sig gruppen loss och sköter nu själva allt som krävs för att ett popband modell större ska fungera.

De har byggt en egen studio i London och har numera även hand om bokningarna själva.

- Vi är tillbaka där vi började med första singeln 1989. Då fick vi kalla in kompisar för att göra skivomslag och sådant där, säger Christina Bergmark.

Det var nödvändigt att återta kontrollen - annars fanns risken att de skulle lägga av med musiken helt och hållet.

Jobbig byråkrati

Gruppen tröttnade på den byråkrati och de snäva regler som det innebär att ligga på ett stort skivbolag.

- Man har ingen direktkontakt med dem man jobbar med. Är det något man vill få gjort får man inte ta tag i det själv, utan en manager måste prata med någon som i sin tur måste prata med någon innan man får klartecken, säger Pär Wiksten.

- Till sist blir man bara så less på alltihop. Det är otroligt hämmande att jobba under sådana förhållanden. Hade vi inte brutit oss loss hade vi förmodligen lagt av, säger han.

"Vi har gjort det vi själva ville"

Den 17 maj släpps bandets nya album, Nille Perned-producerade "Before and after", på nystartade svenska skivetiketten National. Och enligt bandet märks det på musiken att de fått en nytändning.

- Vi har gjort precis den skiva vi ville göra, utan att någon sagt åt oss hur det ska vara eller hur vi får låta. Och det är otroligt skönt, säger Pär Wiksten.

Martin

Söderström