Stones har lyft igen

Nu drar de i väg på ny världsturné

MUSIK

NEW YORK

Världens största rockband ska ut och turnera igen.

Under en pompös ceremoni i New York tillkännagav Rolling Stones i går att de firar sitt 40-årsjubileum med en världsturné, som med stor sannolikhet kommer att inkludera Sverige.

Foto: AP
showen har startat Mycket var sig likt när Rolling Stones kallade till presskonferens i New York i går. Inte minst gillar de att göra pampiga entréer – den här gången seglade de ner i ett luftskepp för att möta ett par tusen journalister och fans som väntade i Van Cortlandt Park i Bronx. Turnén börjar i Boston i höst och avslutas med Europa och troligtvis även Sverige nästa sommar.

Stämningen var euforisk när Rolling Stones anlände i luftskepp till Van Cortlandt Park i Bronx, norr om Manhattan i New York, i går kväll svensk tid.

Tusentals människor, journalister såväl som fans och förbipasserande lokalbefolkning, stirrade hänfört när de fyra gubbarna flög omkring i luften i en halvtimme, innan de till slut landade på en gräsmatta mitt i parken.

Rolling Stones är kända för att ge presskonferenser utöver det vanliga, och här gjorde de ingen besviken.

Mick Jagger, Ron Wood, Keith Richards och Charlie Watts såg ut precis som vanligt. Mick i silvergrå kavaj, rufsigt hår och ett brett leende, Keith med orange nylonjacka, gympaskor, pannband och, givetvis, en cigarett i mungipan.

Spelar på småklubbar

Charlie Watts stod vid sidan av, tyst som en mus.

Det är inte mycket som förändrats sedan de senast gjorde en världsturné, 1999.

– Vi kommer att uppträda på såväl arenor som på mindre klubbar, och det ska bli en utmaning att gå tillbaka till att spela på en del mindre ställen, man har ju blivit van vid arenorna. Men jag hoppas att det ska bli kul, säger Mick Jagger.

Turnén inleds den 5 september i höst i Boston och fortsätter sedan med 32 datum i Nordamerika. Nästa vår fortsätter de till Australien, Japan, eventuellt Kina och till sist Europa och förhoppningsvis Sverige.

Ingen kan ännu bekräfta några definitiva turnédatum i Skandinavien, men på ett antal av gruppens fan-webbsajter finns det uppgifter om att de kommer till Göteborg i juli i nästa år och enligt konsertarrangören EMA är det mycket troligt att de kommer hit.

Släpper samlings-cd

Turnén kommer även att sammanträffa med utgivningen av en ny Rolling Stones-samling, med några helt nyinspelade låtar.

– Det är en dubbel-cd med alla våra hits från 1963 och framåt, samt ett par nya låtar. Vi har inte spelat in dem än, det är det vi ska ägna de närmaste veckorna åt, säger Mick.

Biljettpriserna i USA kommer att ligga mellan motsvarande 500 och 900 kronor.

Följ turnén på nätet

Man kommer också att kunna följa hela turnén på gruppens nya webbsajt, rs.com, där det dagligen kommer att publiceras filmer från konserter och backstage, intervjuer med bandet med mera.

Men efter 40 år av intensivt rockstjärneliv undrar många förstås hur de fortfarande orkar med.

En ung kvinnlig journalist reser sig upp och frågar om turnélivet fortfarande är lika roligt nu som när de började.

– Varför hänger du inte med och ser efter, säger Keith Richards.

Martin Gelin