Wyclef vill ha riktiga gangsters

MUSIK

På Wyclef Jeans tredje soloalbum "Masquerade" söker han sig tillbaka till sina hiphop-rötter och startar krig mot rapstjärnan Jadakiss. Men han kunde inte låta bli att göra en duett med Tom Jones också. Puls Martin Gelin träffade honom i New York.

Foto: PONTUS HÖÖK
Wyclef Jean trivs i NY, men längtar nästan ihjäl sig efter ett fullsatt Globen.

- Du är från Sverige va? Det finns en massa ungerska gangsters där alltså, känner du dem?

Wyclef Jean, mannen bakom The Fugees såväl som solohitsen "Guantanamera" och "Perfect gentleman", ser som vanligt ut som en karibisk pimp. Han bär mintgrön kostym och har ett enormt silversmycke, format som ett lejonhuvud, runt halsen.

Vi står på ett hustak ovanför Times square och han larvar sig lite framför kameran innan vi börjar snacka om hans nya skiva "Masquerade".

- Den är som en hiphop-version av Marvin Gayes "What"s going on", det är en skiva om all skit som händer i världen just nu.

Det är många rappare som gått tillbaka till sina hardcorerötter på sistone. Nas, Jay-Z, till och med Puffy.

- Ja, jag tror att man kommer till en viss punkt i sin karriär då man bara vill gå tillbaka till sin essens, hitta sin naturliga formel igen. Och själv hade jag inget val. Man, jag hade precis gjort en jävla Pepsi-reklam! Jag var tvungen att göra något för gettot.

Det var i och för sig en rätt schyst reklamfilm.

- Jo, folk kommer fram till mig och säger typ "hey, den där nya reklamfilmen du gjorde är ju fet!", som om det vore min nya musikvideo eller något.

Tror du att dina fans har problem med att du gör Pepsi-reklam ena stunden och gör hardcore-hiphop med M.O.P. nästa?

- Nä, folk tänker inte så längre. Inte i New York i alla fall. De vet att de bara handlar om "the hustle", man måste göra det som är bäst för en själv för att överleva. Jag gick inte i college, det här är min enda utbildning, det enda jobb jag kan. Då måste man göra det bästa av det, you know.

På din nya skiva dissar du en massa rappare som spelar gangsters.

- Yeah, för jag känner riktiga gangsters, och jag står inte ut med alla låtsasgangsters. När de åker till Sverige så skryter de om att de är gangsters, men sen när de kommer tillbaka till New York så gömmer de sina juveler för att de är skraja.

I låten "Thug like me" driver Wyclef med rapstjärnan Jadakiss från Ruff Ryders. "You wanna be hardcore like the rapper Jadakiss?" rappar Wyclef sarkastiskt, och låter sedan Jadakiss stå som exempel för alla de rappare med medelklassbakgrund som låtsas att de är från gettot.

- Det är ingen diss mot Jadakiss, han är en av de hårdaste rapparna där ute, en riktig gangster!

Nu är du sarkastisk va?

- Haha, well" jag säger bara att om du vill vara lika hardcore som Jadakiss, så kommer det en thug som jag och snor din tjej och det är ingenting du kan göra åt det.

Så hur tror du att han kommer att reagera på låten?

- Han kommer att vara väldigt trevlig mot mig, vad ska han annars göra? Jadakiss är en snäll kille, han åker till Disneyland på helgerna.

Hur är din relation med Lauryn Hill i dag?

- Menar du om vi fortfarande ligger med varandra? Nä, det gör vi inte. Men vi pratar i telefon varje dag. Hon har varit ordentligt nere ett tag, men nu börjar det bli bättre. Jag har hört fem låtar från hennes nya album, och man, det är något alldeles extra. Men varför frågar alla alltid om Lauryn och inte om Pras?

Tja, hon gjorde ju en lite bättre soloskiva än Pras.

- Sant, hahaha. Ett ärligt svar.

Så de vanliga frågorna. Kommer The

Fugees att återförenas?

- Definitivt! 2003, baby. Håll ögonen öppna.

" och när kommer du till Stockholm nästa gång?

- Jag ska ut på turné med "Masquerade" och då kommer jag definitivt till Stockholm. Jag längtar tillbaka till Globen. Men nästa gång jag kommer dit, då ska stället vara packat, okej?

arkiv Wyclef Jean

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM