Kiss i kris efter bråk om pengar

...men Paul och Gene vill fortsätta utan Ace och Peter

MUSIK

Det är kris i Kiss.

Peter Criss och Ace Frehley har försvunnit eftersom Paul Stanley och Gene Simmons vägrar att dela med sig av inkomsterna från återföreningen.

Paul och Gene överväger nu att fortsätta med två andra musiker uppsminkade som Criss och Frehley.

Foto: POLYGRAM
VILL INTE DELA MED SIG Sedan Kiss återförenades med sin klassiska 70-talssättning har de tjänat miljoner på sina turnéer. Men nu har Ace Frehley och Peter Criss (i mitten) tröttnat på att frontfigurerna tar största delen av intäkterna.

På senare tid har Eric Singer, trummisen som fick sparken när Peter Criss återvände 1996, turnerat med Kiss, iförd Peters kattsmink.

När Kiss för två veckor sedan framträdde i tv-showen "American bandstand" i USA, gick Gene Simmons och Paul Stanley ett steg längre och lät bandets turnéledare Tommy Thayer ta Ace Frehleys roll.

- Ace vägrade att komma, förklarar Paul Stanley på gruppens hemsida, Kissonline.

I förra veckan ställdes saker på sin spets, då Ace Frehley höll födelsedagsfest för betalande fans.

- Jag tänker inte gå tillbaka till Kiss. Gene och Paul bryter kontrakt och lurar mig hela tiden, klagade den alkoholpåverkade gitarristen, och upprepade detta i en intervju som går att höra på eddietrunk.com.

Vad Ace inte visste, var att Gene stod i kulisserna för att som en överraskning överlämna födelsedagstårtan.

Gene gjorde dock detta som planerat, utan att säga ett ord. Därefter förvann han.

Får betalt som "inhyrda musiker"

Bakgrunden är att Paul Stanley och Gene Simmons sedan återföreningen 1996 enbart avlönat Ace Frehley och Peter Criss som inhyrda musiker. Gene och Paul vägrar att låta Ace och Peter få 25 procent var av dollarmiljonerna återföreningen drar in. Vilket Gene erkänner i sin memoarbok "Kiss and make up".

Peter Criss var först att få nog av detta, och trodde sig kunna pressa fram mer pengar genom att hota med att hoppa av. Chockad fann han sig bli ersatt av Eric Singer förra året.

"Jag är inte klar med Kiss"

Trots att ett Kiss utan Ace och Peter tar död på idén om ett återförenat band, behöver inte detta innebära slutet för gruppens sminkshower med figurerna The Catman och The Spaceman.

På Kissonline får Paul Stanley frågan om det inte är slut med turnerandet nu.

- Nej, jag är inte klar med Kiss, svarar han och tillägger att det är möjligt att gruppen kommer till Europa.

Det troliga är att han och Gene Simmons först vill kolla in reaktionen hos de vanligtvis enormt lojala Kiss-fansen: godkänner de bandet med andra musiker uppsminkande som Ace Frehley och Peter Criss?

Jörgen Holmstedt