Svensk musik säljer mer än engelsk

Nytt rekord för svenska musikundret

1 av 2 | Foto: Gunnar Ask
Låtskrivaren Max Martin.
MUSIK

STOCKHOLM.Det svenska musikundret är nu så stort att engelsmännen förra året fick betala mer för svensk musik i radio och tv än vad svenskarna betalade för engelsk, visar statistik från upphovsrätts-

organisationen Stim.

  För första gången märks också ringsignalerna i statistiken. Bamse och Iprenmannen är guldgruvor.

Stim passerade förra året den magiska miljardgränsen. Så mycket pengar betalades ut till svenska och utländska kompositörer och textförfattare och en mycket stor del hamnar hos de svenska låtskrivarna som de senaste åren hjälpt artister som Britney Spears, Celine Dion och N'Sync att hålla sig kvar på topplistorna.

  Stims intäkter från utlandet ökade förra året med sensationella 46 procent. 97 miljoner kronor betalades ut och knappt 272 miljoner strömmade in. Det är en måttstock på hur ofta svenska artister eller låtar skrivna av svenskar spelas i andra länder.

Svensk pop slår brittisk

  Det senaste året har också dramatiska förändringar skett när det gäller bytesbalansen mellan länderna. För första gången fick Stim förra året in mer pengar från Storbritannien än man betalade ut vilket är ett bevis på att Sverige nu passerat popens gamla hemland. Intäkterna från USA är i det närmaste lika stora som utgifterna. Våra nordiska grannar betalar 15 gånger mer för svensk musik än vi betalar för deras.

  - När man talar om det svenska musikundret så har det gjorts olika bedömningar, men Stims ersättningar är den säkraste indikationen på att den svenska musikexporten fortsätter att öka i en häpnadsväckande takt, säger Stims vd Gunnar Petri.

Omsätter sex miljarder

  För ett par år sedan värderades musikexporten till omkring fyra miljarder kronor, om alla delar av kedjan räknas in.

  - Det värdet steg ganska rejält förra året så man får nog lägga till en eller ett par miljarder, tror Gunnar Petri.

  Han är dock mest imponerad av att svensk musik enligt Stims måttstock är större än den engelska. Möjligheten att Sverige nästa år kan passera USA svindlar, säger han.

  - Om man tänker på hur stort det landet är och deras jättelika

  populärmusikindustri så är det häpnadsväckande

Bamse och Ipren

  Stim redovisar inga topplistor över vem eller vilka svenska tonsättare och artister som får mest pengar. Gunnar Petri hänvisar till bilderna i årsredovisningen där man bland andra hittar en leende Max Martin, medlemmarna i Kent, Tomas Ledin, Lisa Miskovsky och Benny Andersson.

  Det är dock en rimlig gissning att de cirka 60 miljoner kronor som betalades från USA och Storbritannien till stor del hamnar hos ett halvt dussin svenska låtskrivare.

  Det senaste året har också ringsignalerna till mobiltelefoner blivit en lukrativ intäktskälla. I Norden laddades det ner cirka 25 miljoner signaler och av varje tia som en nedladdning ungefär kostar går 90 öre till upphovsmannen. Glada för det är säkert Sten Carlberg och Nils-Gustav Tollman som skrivit storsäljarna Bamse och Iprenmannen.

Fakta: Stimpengar

Björn Ewenfeldt/TT