Eminem: Jag har aldrig varit mer personlig

Aftonbladet har som enda svenska tidning lyssnat på nya ”The Eminem Show”

MUSIK

På nya plattan "The Eminem Show" är kontroversiella rapparen Eminem personligare och mer samhällskritisk än någonsin. Aftonbladet har exklusivt fått lyssna på sommarens hetaste platta.

EXKLUSIV FÖRHANDSLYSSNING Aftonbladet har fått lyssna på rapparen Eminems nya skiva "The Eminem show". Där gör han upp med såväl sin mamma, Bush-administrationen och Tipper Gore.

- Den här plattan är lite som "The Truman show" eller Jerry Springer. Jag har aldrig varit mer personlig förut, sa Eminem till tidningen Source för en tid sedan.

Och nej, I "The Eminem Show" fläker Marshall Mathers, alias Eminem, alias Slim Shady ut sig ordentligt. Han är en historieberättare som rappar lika bra som de bästa. På en platta som är bra. Mycket bra.

Här är några spår som sticker ut:

White america: Arg låt i halvlugnt tempo som dryper av samhällskritik och ironi. "Democracy - hypocrisy. I piss on the lawns of the White House (...) Fuck you Tipper Gore".

Tipper Gore, 2001 års presidentkandidat Al Gores fru, är kvinnan som fick igenom lagen med varningsetiketter på skivor med svordomar och ovårdat språk.

- Jag har sålt dubbelt så många skivor för att jag är vit. Jag säger egentligen inget nytt som någon svart rappare inte sagt förut, säger Eminem till Source.

Talar ut om mamma Debbie

Cleaning out my closet: Eminems förhållande till sin mamma har varit omskrivet och omtalat och uppe i rätten. Mamma Debbie har fått ta emot mycket stryk i texter och inte utan anledning om man får tro Eminem. I "Cleaning out my closet" gör han just det, rensar ut allt gammalt. Han säger: "I"m sorry mama, I never meant to hurt you or make you cry. But tonight I"m cleaning out my closet". Och så får mamma Debbie än mer stryk i en snygg, lugn låt som är så uppriktig att den gör ont.

Soldier: Eminem har dedicerat den här låten till hela rap-genren. Hård och tung. "I"m a soldier. Even if my collarbone crush and crumble, I"ll never stumble. Cause I"m a soldier".

Without Me: Videon till den här låten har redan uppmärksammats och stoppats. Eminem utklädd till Usama bin Ladin blev för mycket för skivbolaget som drog tillbaka videon. Låten kommer säkert att bli en given dansplåga med snabbt tempo och enkel melodi. En av de få låtarna på skivan med snabbare tempo.

Sjunger för första gången

Sing for the moment: Eminem sjunger Aerosmith"s power-pianoballad "Dream On". Han rappar i versen men refrängen är Aerosmith. Vackert.

Hailies song: "I"m fucking singing. Cause I"m happy". Den här låten skrev Eminem till sin dotter och den handlar om kärleken till henne. Det är första gången man får höra Eminem sjunga. Och han gör det bra, killen har sångröst.

- Den skulle egentligen inte ges ut. Jag sjunger ju for Christ sake. Men sen hörde några kompisar den och grät, så då tänkte jag, fuck, jag ger ut den, säger Eminem.

Linda Hjertén