Musikalen om Garbo till USA

Om fem år kan den nyskrivna showen spelas på Broadway

MUSIK

"Garbo the musical" har världspremiär i Stockholm i höst.

Men siktet är redan inställt på Broadway.

- Det vore en dröm, säger Gunilla Backman, som gör rollen som "den gudomliga".

Foto: PETER KNOPP
100-årsdag på Broadway Gunilla Backman och Dan Ekborg spelar i den nyskrivna musikalen om Greta Garbo som har premiär i Stockholm i höst. Men siktet är redan inställt på Broadway. Om 5 år, då Garbo skulle fyllt 100 år, hoppas de uppträda på Broadway.

Björn Ulvaeus och Benny Anderssons "Mamma mia!" är undantaget som bekräftar regeln.

Det hör definitivt till ovanligheterna att nyskrivna svenska musikaler sätts upp på prestigefulla Broadway i New York.

Men nu siktar "Garbo the musical" in sig på den amerikanska marknaden.

- Vår målsättning är att ha USA-premiär på Broadway den 18 september 2005 då Greta Garbo skulle fyllt 100 år, säger producenten Mikael Hellqvist.

Internationella toppkrafter

Kompositören Jim Steinman och regissören Scott Faris är internationella toppkrafter från West End och Broadway som redan är inblandade i produktionen.

Huvudrollerna spelas av Gunilla Backman (Greta Garbo), Petra Nielsen (Mercedes de Acosta) och Dan Ekborg (Mauritz Stiller).

- Jag tror flera av skådespelarna i den här uppsättningen har chansen att följa med om musikalen flyttar till Broadway, säger Mikael Hellqvist.

"Det vore en dröm"

Gunilla Backman:

- Det vore en dröm att få göra det, men nu måste vi först och främst koncentrera oss på att det ska bli bra i Stockholm.

Den svenska filmstjärnan Greta Garbos öde är hett stoff på Stockholms scener. Stadsteaterns uppsättning "GG - Greta och Gilbert" tar fasta på Garbos kärleksaffär med Hollywoodstjärnan John Gilbert.

"Garbo the musical" handlar om Garbos förvandling efter flytten till Hollywood och hennes förhållande med sin påstådda älskarinna Mercedes de Acosta.

Dan Panas