Bland det roligaste som gjorts i Sverige

MUSIK

AFRO-DITE

Never let it go (Marianne)

Disco

Foto: BÖRJE THURESSON
Vårt nya exporthopp.

Risken är obetydlig, men om det mot all förmodan skulle gå åt skogen i Tallinn i morgon kväll kan Afro-Dite trösta sig med denna triumf till debutplatta.

"Never let it go" är inte bara den överlägset bästa skiva Bert Karlssons Marianne någonsin gett ut - ett faktum som kanske inte säger så mycket men ändå känns ganska kul att kunna slå fast.

Det är överhuvudtaget en av de roligaste, sexigaste och mest magnetiska dansplattor som gjorts i det här landet.

Titelsången har ni ju hört och" ja, här finns milt uttryckt mer av samma sort:

Klassisk feel-good-disco i modern Kylie-tappning, någon gång - som i "Mama Lou" - möjligen mer soulmättad men hela tiden lika förbannat catchy.

"Turn it up" - albumets allra bästa spår - blixtrar faktiskt med samma intensitet som de senaste årens stora dansgolvsvältare från Cher och just Kylie och skulle mycket väl kunna bli en internationell brottarhit.

Viss potential av den sorten finns även i "Rivers of joy", den glammiga versionen av "Black is black", bitterljuva "Since your love has gone", "Could this be the moment" och den naiva "Clap your hands".

Invändningar har jag bara mot lama balladen "Shining star" - ett misslyckat försök att skapa en "dynamik" ingen efterlyser - och, delvis, den överdrivna spellängden.

Det är i och för sig svårt att hitta riktigt svaga låtar, men ändå:

Om man kokat ner det här till en rak, tio låtar lång enkelmacka hade det varit en odiskutabel killer.

Vi har, hur som helst, något så ovanligt som en schlagervinnare som faktiskt kan backa upp den tillfälliga framgången med nånting riktigt gediget och bra.

Och om Afro-Dite vinner även i morgon, vilket inte alls är omöjligt, blir den här skivan med all sannolikhet årets stora svenska popexport.

Det är den i så fall värd.

Shake it, shake it!

Lyssna på Afro-dite!

Per Bjurman