Gangsterdottern tar ton

Sopranos dotter spelar in skiva

MUSIK

I tv-serien "The Sopranos" spelar hon gangsterbossen Tonys kaxiga tonårsdotter Meadow. Men i verkligheten är Jamie-Lynn Sigler världens trevligaste tjej och har nyligen släppt sin första skiva.

Foto: PLAYGROUNDMUSIC
Sigler är fångad av en stormvind.

Det var fyra år sedan en 16-årig Jamie-Lynn Sigler åkte till en uttagning av "The Sopranos". Hon visste ingenting alls om programmet, men namnet fick henne att tro att tv-serien kunde handla om grupp sångare.

- Jag älskar att sjunga, så anledningen till att jag åkte till uttagningen var att jag trodde att det var en tv-serie om sopransångare. Jag hade ingen aning om att jag skulle hamna i en maffiaserie, säger Jamie.

Tack vare sitt "italienska" utseende fick hon rollen som tonåriga Meadow, dotter till maffiakungen Tony Soprano. Men i själva verket har Jamie inget italienskt ursrprung. Hennes mamma är från Kuba, pappa kommer ursprungligen från Grekland och hon är uppvuxen på Long Island utanför New York. Hon har däremot alltid gillar maffiafilmer.

- Jag har sett alla bra maffiafilmer, min absoluta favorit är "Maffiabröder". Det var häftigt att spela in serien och få en chans att träffa så många av de skådisarna i verkligheten. Men jag är inte särskilt sugen på att leva maffialivet själv. Det verkar hårt och man har alltid en massa hemligheter för varandra. Det jag gillar med "The Sopranos" är att den är så mänsklig och realistisk, det handlar mer om vardagsproblemen i familjen än om vilka brott de gör, säger Jamie.

Precis innan hon började inspelningen av "The Sopranos" gick dock Jamie igenom en svår kris. Efter att ha brutit upp från ett långvarigt förhållande med en kille, mådde hon så dåligt att hon drabbades av allvarliga ätstörningar.

- Det var riktigt allvarligt. När det var som värst vägde jag knappt 40 kilo. Det förändrade hela min personlighet. I slutändan handlade det inte ens om mat, utan bara om att ha total kontroll på allt i mitt liv. Jag såg till exempel till att alltid gå upp på exakt samma klockslag på morgonen. Allt jag gjorde var planerat in i minsta detalj, säger Jamie.

Med hjälp av sina vänner och sin familj lyckades hon till slut komma tillbaka på fötter. Hon valde sedan att gå ut och tala om sin sjukdom öppet, bland annat i Oprah Winfreys populära tv-program.

- Ätstörningar är något som nästan alla tjejer råkar ut för någon gång i livet, och om jag kan hjälpa någon att slippa det så är jag glad. Nu åker jag runt till skolor och sjukhus och föreläser om sådant, och det fungerar som en slags terapi för mig, det hjälper mig att komma över sjukdomen.

Mellan inspelningarna av "The Sopranos" har Jamie dessutom hunnit spela in sitt första soloalbum "From here to heaven", med latininfluerad r&b-pop. Så nu är cirkeln sluten. Tack vare kändisskapet från tv-serien, samt förstås hennes unika sångröst, har hon nu kunnat fortsätta med det hon gjorde innan hon blev världskänd skådis: att sjunga och dansa.

- Det var under ett avsnitt av tv-serien som jag sjöng på TLC:s "No scrubs". Det råkade vara en musikproducent i studion just då, och han gillade min sångröst och undrade om jag var intresserad av att spela in en skiva, vilket jag förstås ville. Det har varit min största dröm hela livet. Så jag har redan uppnått mina tre största mål som artist: att få ge ut en skiva, uppträda på Broadway och vara med i en bra tv-serie. Nu får jag höja ribban, sätta nya mål.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM