Ann-Louise: Visst är den lik min gamla låt

1 av 2 | Foto: peter kjellerås
Ann-Louise Hanson hörde likheterna direkt.
MUSIK

Nej, "Never let it go" är inget plagiat.

Men likheterna är slående.

- Det var det första jag tänkte på när jag hörde den, säger Ann-Louise Hanson, som fick en hit med den aktuella låten "Aldrig på en söndag".

I onsdags hamnade Afro-Dite och låten "Never let it go" i krismöte med EBU:s högsta ledning. Bakgrunden var plagiatanklagelser och krav på diskning.

Anmälaren, ett av EBU:s medlemsländer, menade att låten är ett plagiat på den grekiska filmlåten "Never on a sunday", som sångerskan och skådespelerskan Melina Mercouri fick en världshit med 1960.

I Sverige förvandlades låten samma år till "Aldrig på en söndag" - med Ann-Louise Hanson.

Inte stöld

Och hon reagerade direkt när hon hörde likheterna med "Never let it go".

- Ja, jag började faktiskt av misstag att sjunga på min gamla goding i stället (skratt). Refrängen är ju väldigt lik, säger hon.

Men hon vill inte kalla det låtstöld.

- Några takter får man väl sno tycker jag. Och jag tror inte ens att kompositören Marcos Ubeda känner till "Aldrig på en söndag". Det är nog en slump att de är så lika varandra.

Ann-Louise Hanson får medhåll av Per-Erik Brolinson, som är docent i musikvetenskap vid Stockholms universitet.

- Jag säger "not guilty". Likheterna finns där, men de är alldeles för vaga för att det ska kallas ett plagiat, säger han.

Bråk hör till

- Varje melodi har sina "hakar" som man fastnar för och de är onekligen rätt lika varandra i de här två låtarna. Men samtidigt är de harmoniska inramningarna helt olika. Exempelvis går den ena i moll och den andra i dur, säger han.

Även schlagerräven och musikern Lasse Holm tar Afro-Dites parti:

- Vissa toner träffar lika, men sammantaget är de helt olika varandra, säger han. Det hör till att folk ska anklaga varandra för låtstölder i schlager-EM.

Enligt Svante Stockselius, som var med på det slutna mötet med EBU, är nu saken utagerad.

Lyssna och bedöm själv:

Björn Solfors