Norden vill ha egen festival

Bert Karlsson: Det är enda sättet att rädda tävlingen

1 av 5 | Foto: Björn Lindahl
Finländska Laura kom på 20:e plats och Finland får därmed inte vara med nästa år. Nu vill ansvariga för festivalen i Danmark och Finland ha en egen festival - bara för Norden.
MUSIK

En melodifestival enbart för Norden.

Förslaget kommer från våra grannländer - och kan bli verklighet redan nästa år.

- Det är enda sättet att rädda tävlingen, kommenterar Bert Karlsson.

Efter årets utgång i schlager-EM höjs rösterna för en förändring.

Det kanske mest intressanta förslaget kommer från Finland och Danmark, som båda tvingas stå över deltagande nästa år. Förslaget innebär att Sverige, Danmark, Island, Norge och Finland har en gemensam festival och lämnar de övriga europeiska länderna utanför.

- Situationen nu är ohållbar. Vi har en annan grundsyn och struktur för att göra musikprogram i Norden och jag tycker att det samarbetet måste förstärkas. Det finns ju redan en gemensam Melodi Grand Prix Junior. Varför inte göra en likadan för vuxna? säger Kjell Ekholm, chef för FST Fiktion och ansvarig för den finska delegationen.

"Det låter jättekul"

Diskussionerna om det nya upplägget föddes redan i "Green Room" under tävlingen i lördags kväll. Peter Larsson, chef för den svenska delegationen, är spontant positiv.

- Jag säger aldrig nej till bra idéer och det här låter jättekul. Jag tror inte att man ska stänga dörren för ett utökat internationellt samarbete. Man måste vara frisk i tanken och sträva framåt i den här branschen, säger han.

Bert Karlsson, som riktade skarp kritik mot årets schlagerfinal i Tallinn, menar att något drastiskt måste ske.

- Vi måste göra så för att hålla liv i tävlingen. Det här är enda sättet, annars kan vi lika gärna lägga ner, säger han.

Hans idé är att dela upp tävlingen i flera olika deltävlingar - baserade på geografiska områden.

- Låt säga att vi har en final i Norden, en i östländerna, och en kring Medelhavsländerna. Vinnarna från deltävlingarna möts i en stor europeisk final, säger han.

Ska träffas i juni

Förslaget tycks också ha en förankring hos de svenska artisterna. Gladys del Pilar gillar idén.

- Det hade verkligen inte varit fel. Då hade det blivit en tävling igen.

I juni träffas representanter för de nordiska länderna i Stockholm.

Då kan schlager-EM:s närmaste framtid avgöras.

Björn Solfors