Israel: EBU måste granska SVT:s schlagerpresentatörer

MUSIK

Europeiska radiounionen (EBU) måste granska vad Sveriges Televisions presentatörer sade om det israeliska bidraget under Eurovisionsschlagerfinalen i lördags, kräver ledaren för Israels delegation i tävlingen.

  Kravet framförs enligt dagstidningen Haaretz av Yitzhak Sonnenschein, som ledde Israels delegation vid schlagerfinalen i Estland.

  När Israels bidrag hade framförts sade Claes Åkesson, en av kommentatorerna i svensk tv, att det skulle bli spännande att se hur många röster Israel skulle få med tanke på det politiska läget i Mellanöstern.

  Christer Björkman, den andre kommentatorn, förklarade för sin del att han ville ge noll poäng till Israels bidrag.

  Strax fick Sveriges television (SVT) ta emot en mängd telefonsamtal från tittare som ville klaga på Björkman.

Upprörd pastor

  En svensk pingstpastor ska också ha blivit så upprörd att han polisanmälde SVT för hets mot folkgrupp.

  Yitzhak Sonnenscheins begäran att EBU granskar yttrandena gäller också kommentarer som fälldes i belgisk tv; även där ska tittare ha blivit upprörda.

  Även Israels vice utrikesminister Michael Melchior har enligt nyhetsbyrån Ritzau i Danmark reagerat på uppgifterna. Melchior har bett israeliska UD att ta reda på vad som egentligen sades i svensk och belgisk tv. Han lät också förstå att regeringarna i Sverige och Belgien ska kontaktas om det visar sig att tv-kommentarerna om Israel överskred det passande.

"Dålig låt"

  Christer Björkman förklarade sig på måndagsmorgonen i P3. Han sade då att hans kommentar inte var politiskt motiverad utan enbart betingad av att han tyckte att den israeliska låten var dålig.

  Yoav Ginai, som skrivit texten till det israeliska bidraget, hävdar dock enligt Haaretz att de svenska och de belgiska presentatörerna uppmanat sina tittare att inte rösta på Israel.

  Sarit Hadad, som framförde sången Light a candle, hamnade på tolfte plats bland de 24 nationer som deltog.

  Yitzhak Sonnenschein har liksom de svenska deltagarna klagat på den "kompisröstning" som förekom grannländer emellan och som är ett gammalt känt fenomen i schlagertävlingen.

  Sonnenschein ansluter sig till kraven på att EBU måste ändra tävlingsreglerna

TT