”Grattis faster Miriam”

Blossom Tainton hyllade Polarpris-
tagaren Makeba

Foto: Lars Sjögren
FIRADE MED VÄNNERNA Miriam Makeba tog i går emot Polarpriset. Vid hennes sida fanns Afro-Dites Blossom Tainton. De två är mycket goda vänner. Blossom kallar Miriam för faster, men egenligen är Makeba kusin med Blossoms pappa Graham Tainton.
MUSIK

Polarprisdrottningen och schlagerprinsessan.

I går sjöng Blossom Tainton och Afro-Dite för goda vännen Miriam Makeba.

– Det kändes helt klockrent, säger Blossom Tainton.

I går fick sydafrikanska musiklegendaren Miriam Makeba ta emot Polarpriset ur kungens hand. Och på plats för att hedra henne fanns Blossom Tainton och tjejerna i Afro-Dite.

– Det kändes helt klockrent och som en ära, säger Blossom Tainton.

Står varandra nära

Familjerna Makeba och Tainton har stått varandra nära väldigt länge. Blossoms pappa Graham Tainton och Miriam Makeba växte upp tillsammans i Johannesburg och kallar varandra för syskon.

– Vi är egentligen kusiner men vi står varandra så nära att vi känns som syskon, och mina barn kallar henne för sin faster. Jag är ofattbart stolt över henne, säger Graham Tainton.

Umgås ofta

Familjerna Tainton och Makeba umgås så ofta de får möjlighet, och för Blossom Tainton var det självklart att hedra Miriam Makeba då hon i går fick ta emot Polarpriset.

– Det var skitskönt att få göra det. Det kändes stort, säger hon.

Iförda afrikanska kläder blixtrade sig Afro-Dite igenom en intensiv version av Makebas klassiska världshit ”Pata pata”, uppbackade av Sveriges Radios symfoniorkester, och en rörd Miriam Makeba såg leende på medans Blossom kastade slängkyssar mot henne.

Och Miriam Makeba gillar verkligen Afro-Dite.

– Flickorna är jätteduktiga, och jag blev så rörd att jag nästan grät då jag såg dem i Melodifestivalen. Det var lite synd att de inte vann i Tallinn, men sånt är livet. Man lär sig av allt och det är bara att hoppa upp i sadeln igen, säger hon.

Rördes till tårar

Makebas pris presenterades av Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu och Makeba, rörd till tårar tackade med svag och darrande röst hela svenska folket i sitt tacktal.

– Tack till alla som alltid stött vår kamp. Vi förändrade Sydafrika tillsammans, sade hon.

Priset: en miljon

Tidigare artiklar:

Martin Söderström