...men de vill inte bli några stjärnor

MUSIK

Nu ska svenska The Hives slå knock på USA.

Men sedan får det vara slut med turnerandet. För den här gången.

- Vi har sagt att det får vara nog, säger sångaren Howlin´ Pelle Almqvist.

The Hives har gått från att vara Fagerstas bästa rockband till hela världens älsklingar. Sverige är redan avverkat, Europa ligger för deras fötter och samlingsskivan "Your new favourite band" är på god väg att sälja platina i Storbritannien.

Nu har turen kommit till USA. I söndags sparkade gruppen igång en drygt tre veckor lång och ordentligt utsåld turné över den nordamerikanska kontinenten.

Men att slå i USA är dock långt ifrån ett självändamål för gruppen.

- Funkar det i USA och vi blir skitkända så blir vi väl det. Och blir det inte så är det egentligen skit samma. Så viktigt är det faktiskt inte, säger sångaren Howlin" Pelle Almqvist.

Håller sig stencoola

De är så där, The Hives. Medan hela världens musikpress turas om att krama sönder dem håller de sig hela tiden stencoola.

- Vi höll ju på med det här i sex år utan att tjäna ett korvöre. Nu råkar det hux flux ha blivit populärt att säga att vi är jättebra, och det är ju kul. Men skulle det här plötsligt ta slut så är det ju inte mer med det. Vi skiter ju egentligen i vår karriär, säger han.

Slog i England först

Medan andra artister sliter som djur för att bli just "kända" och "stora" har The Hives hela tiden tagit den andra vägen.

- I början sade vi alltid att så fort vi blev kända skulle vi lägga av.

Varför då?

- Man har ju läst så mycket om stora band som kämpar för att bli superstjärnor och sedan sitter i varenda intervju och ångrar sig och klagar över hur jobbigt det är. Vi gjorde tvärtom. Vi ville aldrig bli rockstjärnor från början, och nu när vi är det, är det faktiskt ganska kul ändå.

Har kämpat länge

Framgången och hyllningarna har dock inte varit självklara. Och det är lätt att dra paralleller till ett band som Sahara Hotnights, inte bara för att Howlin" Pelle Almqvist och Sahara Hotnights-sångerskan Maria Andersson är ett par. Båda grupperna är från små orter och fick båda kämpa i åratal på mindre skivbolag innan de stora chanserna och utlandslanseringar blev ett faktum.

När till exempel The Hives senaste "riktiga" platta "Veni vidi vicious" släpptes i Sverige för snart två år sedan var det inte många som brydde sig. Det är först via framgångarna utomlands som The Hives vuxit sig stora även på hemmaplan.

- Det är ju så det fungerar för många band. Någon svensk journalist läser att någon hipp typ i England skrivit att vi är toppen och börjar tänka "hmmm, de där Hives kanske inte är så dumma ändå", skrattar Howlin" Pelle.

Två års turnerande med samma låtmaterial har dock slitit en del på gruppen. Förfrågningarna har kommit slag i slag, och flera gånger har gruppen sagt att det får vara slutturnérat.

Semester - sen ny skiva

- Jag tänker inte sitta här och säga att vi är utslitna, för det är vi inte. Men nu har vi faktiskt sagt att det får vara stopp snart. Åtminstone tills vi har nya låtar. Och så måste vi ju försöka spela in en ny skiva också, säger han.

När kommer ni göra det?

- Jag vet ärligt talat inte. Vi har satt olika datum, som vi ändå aldrig lyckas hålla, så många gånger nu att jag inte vågar säga något alls. Men tanken är att vi ska börja lite smått i sommar i alla fall. Och inte ge oss ut och spela igen förrän vi har något nytt att komma med. Om inte annat för att göra det mer intressant för oss själva.

Då USA-turnén är avklarad kommer The Hives ha semester. Förutom en handfull spelningar i Sverige, Skottland, Irland och Japan kommer kvintetten vara ledig.

- Det har vi visserligen sagt förr. Men den här gången ska det faktiskt bli så också, säger Howlin" Pelle.

Martin Söderström