”Det var bara en cool låt”

Primal Screams sångare om texten ”Bomb the Pentagon”

MUSIK

Sent i augusti i fjol turnerade Primal Scream i USA. De framförde en ny låt på konserterna: "Bomb the Pentagon". Sen blev det den 11 september.

- Usama bin Ladin kanske vill använda texten på sitt debutalbum, säger bandets sångare Bobby Gillespie och skrattar.

Foto: PER BJÖRN
Bobby Gillespie skrev låten med namnet "Bomb the pentagon före terrorattackerna mot USA. Efter påtryckningar bytte de namnet till "Rise".

Kanske det. I skenet av terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon beslöt Bobby att stryka raden och döpa om låten till "Rise". Den ligger på Primal Screams album "TBA" som släpps den 17 juli. Redan den första i samma månad kommer singeln "Miss Lucifer".

- Om inte händelserna den 11 september inträffat hade ingen brytt sig. Nu hände de och plötsligt var pressen efter oss och skrek: Förklara er! Så jag tog bort raden. Inte av respekt mot USA, utan av respekt mot låten.

"Bara en cool rad"

Bobby Gillespie beskriver texten som en massa fragment av idéer och bilder. Att bomba Pentagon var bara en och plötsligt överskuggade den alla andra.

- Det vara bara en cool rad, nåt John Lennon hade kunnat skriva, en protest mot statssponsrat våld. Pentagon bombar både här och där så" Varför inte bomba Pentagon? Men det var lättköpt och sensationslystet och nu är jag glad att jag tog bort den.

"Rise" handlar också om att droger utövar social kontroll över folk.

- En drogmissbrukare är inte ett hot mot nån utom sig själv. Han är neutraliserad. Jag vet hur det är att inte kunna sova utan droger, att inte kunna ta sig upp ur sängen utan dem.

Samtidigt omfamnar han drogerna. I rätt doser.

- Jag älskar att ta speed då och då. Tog det när vi gjorde "Screamadelica". Det är en bra grej för rock "n" roll. När man står på scen och så.

Stora gäster

"TBA" är en naturlig fortsättning på Primal Screams förra album "Xtrmntr": elektroniska ljud och hårda beats blandas med rå rock.

En låt som "Sick city" låter väldigt mycket New York Dolls med Johnny Thunders-riff och allt.

Bland gästerna på albumet märks supermodellen Kate Moss, Giorgio Moroder, Robert Plant och Jim Reid från avsomnade Jesus and Mary Chain.

Tore Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM