VM-låtarna gör upp

1 av 3
MUSIK

Snart har varje artist gjort sin egen VM-låt. Men vilken är egentligen bäst? Puls Filip Hammar låter dom mötas i ett skoningslöst slutspel.

Magnus Uggla vs Anastacia

Resultat: 3–1

Analys: Uggla var mer inspirerad och lyckades effektivt vända spelet från vers till refräng. Tre snabba rim i första halvlek paralyserade den amerikanska storstjärnan, som aldrig kom tillbaka efter den smällen. Avbytaren ”Campione” borde ha släppts in, men den fick i stället sitta kvar på bänken hela matchen.

Tobbe vs Svullo

Resultat: 0-6

Analys: Oj, oj, oj. Tobbe, en sorglös amatör från Sundsvalls korpserie, trodde att dansbandsrösten skulle ge stabilitet åt försvaret. Men i stället blev den ett rundningsmärke för Svullos furiösa nationalhymn som bjöd på stor fotbollsunderhållning under 90 minuter.

Stojan vs Tyskarna från Lund

Resultat: 5-4

Analys: VM:s bästa kvartsfinal. Två lag med udda spelstil. Mycket ställningskrig. Till en början såg de organiserade Kraftwerks-tyskarna ut att gå vinnande ur striden. Men ett sent kvitteringsmål av techno-rappen,”Pitbull Biznis”, gav svensk-jugoslaven Stojan ett psykologiskt övertag i den avgörande straffsparksläggningen.

Arvingarna vs Martin

Resultat: 0-1

Analys: Trots ett gediget jobb av den gamle, numera pratsjungande,VM-hjälten Thomas Ravelli lyckades inte Göteborgs mest kända dansband få till spelet mot den unge, konditionsstarke Martin. Hans välproducerade och snygga lagbygge hade inledningsvis stora problem, men kontrollerade sen matchen och avgjorde med elegant brygga i 69 minuten.

Stojan vs. Martin

Resultat: 3-0

Analys: Stojan är tävlingens stora överraskning. Ett idérikt spel, en kraftfull produktion och en lustig text på bruten svenska med naivistiskt enkla rader som: ”Vi kommer att vinna jättelätt mot England”. Martin vägde alldeles för jättelätt i den här semifinalen och hans katastrofala passningsspel utnyttjades effektivt av Stojans imponerande lagmaskin, med den pigga b-sidan ”Nacy forever” som intressant inhoppare.

Magnus Uggla vs. Svullo

Resultat: 2-1

Analys: Höga förväntningar. Två publikfriande lag, två kända lustigkurrar som genom åren gett publiken vad den vill ha. Och visst, den här semifinalen blev en hejdundrande humorfest, med ett böljande spel fram och tillbaka. En oturlig miss av Svullos, lite orörliga och något överviktiga, Ultima Thule-stinkande försvar i den andra halvleken fällde avgörandet.

Magnus Uggla vs Stojan

Resultat: 2-3

Analys: Uggla öppnade fantastiskt. 2-0 efter tio minuter, med sin enkla tuggummipop. Stojan, något nervös inledningsvis , replikerade snabbt i andra halvlek, när hans lag lärt sig Ugglas förutsägbara och styltiga passningsvägar. Vinstmålet, en tung techno-frispark på dryga tre minuter kan, med lite tur, jobba sig in på de svenska dansgolven under sommarmånaderna. Den överraskande vinsten är att betrakta som det slutgiltiga generationsskiftet i den här pajiga musikgenren. Grattis Stojan!

Webb-tv

ARTIKELN HANDLAR OM