”Varje skiva är som ett världskrig”

Inspelningen av ”Hela vägen” var nära knäcka Ledin - nu laddar han om med Sverigeturné

MUSIK

I tisdags såg du honom i "Allsång på Skansen".

I dag åker Tomas Ledin ut på sommarturné igen.

30 år och 18 album senare står han fortfarande kvar på scenen.

Foto: hanna teleman
”Jag hade inget vanligt liv” Numera är Tomas Ledin en stadgad tvåbarnspappa och äkta make. Men annat var det tidigare i karriären, då han vare sig hade barn eller fru. "Jag turnerade jämt och träffade jättemycket tjejer under en väldigt, väldigt lång tid. Man lever ett annat liv när man är 20 år", berättar Tomas Ledin.

Vi möter Tomas Ledin i en replokal. Även om publiken bara består av två greppar han micken med en glöd som om det vore 10 000 hängivna fans framför honom. Han hoppar, vrålar och slår av en sträng eller två under repetitionen inför sommarturnén. Han väljer en ny gitarr, en av tio andra. Men det fanns en tid då killen som i dag är god för 24 miljoner kronor fick lämna in instrument på pantbanken.

Pantsatte gitarrer

- Jag känner att jag har det väldigt, väldigt bra ekonomiskt jämfört med tidigare i mitt liv. Det fanns tider då jag sålde gitarrer för att ha råd med hyran. Jag minns den tiden.

Det skrivs mycket om hur rik du är. Känns det bra att ha mycket pengar?

- Jag upplever det som en form av frihet. Jag kan ta ledigt om jag vill och jag känner mig inte pressad att göra en ny platta. Å andra sidan vet jag att den här sortens rikedom är förgänglig. Det räcker med en bankkrasch för att allt ska vara borta.

Pengar på banken eller ej, Tomas Ledin har gett oss en ständig ström av sommarplågor, ballader och popdängor i över 30 år. Förra plattan sålde i 250 000 exemplar och efter förra årets lyckade sommarturné, med en kvarts miljon besökare, vet Tomas att fansen fortfarande följer med.

"Mycket rock "n" roll"

Nu ska du ut på turné igen och det känns som att du klarat dig bra från skandaler och ett vilt turnéliv. Stämmer det?

- Mest har jag nog haft lite tur att inte alla skandaler blivit offentliga. Jag levde ju ett helt annat liv innan jag gifte mig och fick barn. Det var ganska mycket rock "n" roll. Jag har arbetskamrater som jag har jobbat med och som det gått illa för så jag har sett vad som kan hända. Kanske har jag klarat mig för att jag alltid haft en väldig fokus på musiken. I början tyckte jag det var häftigt med kändisskapet. Jag upplevde det som ett sorts betyg på att jag nådde ut. Men jag insåg snabbt att det bara var en axelryckning och att det var musiken som var viktig.

Var det sprit, kvinnor och sång på turnéerna?

- Ända tills jag träffade Marie (Tomas fru, red.anm) hade jag egentligen inget vanligt socialt liv. Jag turnérade jämt och träffade jättemycket tjejer under en väldigt, väldigt lång tid. Man lever ett annat liv när man är 20 år.

Senaste plattan "Hela vägen" ligger femma på albumlistan och Tomas gick verkligen långt för att göra skivan. I Aftonbladet berättade han om hur han höll på att knäckas av inspelningen, precis som han gjorde i mitten av nittiotalet.

"Det blir som en virvel"

- Jag blir alltid likadan när jag håller på med mina plattor. Jag har lite svårt att lägga av. När jag hamnar i inspelningsprocessen blir det som en virvel. Det blir intensivare och intensivare. Varje platta är ett världskrig för sig, säger Tomas.

Hur skulle du sammanfatta karriären från första skivan "Restless mind" från 1971 till senaste "Hela vägen"?

- Musikaliskt sett är det en lång resa. Jag hörde "Restless mind" här om dagen. Och jag blev positivt överraskad. Det fanns en skön nerv och entusiasm i den. Jag skriver sånger på ett annat sätt i dag eftersom jag är en helt annan människa. Men jag tycker fortfarande att det är lika kul. Min familj och mitt jobb är det som gör mig lycklig.

Linda Hjertén