Markoolio – för dyr för publiken

Artistens rekordhöga gage knäcker konsert- arrangörer

1 av 2 | Foto: NIKLAS HENRICZON
Folkparkerna går på knäna Markoolio är ute på en stor sommarturné. Det brukar vara lika med stor succé - men inte i år. Publiken sviker och arrangörerna går back. Orsak - artisten kräver 400 000 för en spelning.
MUSIK

Markoolios rekordgage knäcker folkparkerna.

Underhållarens pris på 400 000 kronor för en konsert har fått flera konsertarrangörer att gå på knäna.

- Det är klart att vi är besvikna, säger Jocke Olin, arrangör på The tivoli i Helsingborg.

Markoolio har en hektisk sommar. Den populäre underhållaren är ute på en massiv turné, ibland med flera konserter inbokade samma dag.

Publiken sviker

Men publiken sviker. Markoolio tar drygt 400 000 kronor för en spelning, och det rekordhöga gaget har blivit för mycket för flera konsertarrangörer.

De flesta av de konserter som anordnats med Markoolio som enskild artist har gått back. Detta gäller dock inte de festivaler och paketturnéer där Markollio ingår.

Ulf Haggren, arrangör på Nöjesringen i Varberg, är besviken.

- Vi trodde absolut att det skulle komma mer folk än det gjorde. Vi gick back 260 000 kronor på den kvällen, och vem hade trott att man skulle förlora över en kvarts miljon kronor på att boka Markoolio, säger han.

Gick inte runt

Han får medhåll av Jocke Olin på The tivoli i Helsingborg, som också förlorade stora summor på den Markoolio-konsert han var med och arrangerade.

- Det gick helt enkelt inte runt, och det är klart att vi är besvikna. Vi hade 5 000 besökare och vi hade väntat oss mycket mer. Men det har visat sig att Markoolio inte har samma dragningskraft nu som för två år sedan, säger han.

De menar att Markoolios rekordhöga gage är bakgrunden till att ett flertal arrangörer nu går på knäna.

- Då han tar 400 000 kronor för en spelning tvingas ju vi ta ut så höga biljettpriser att folk inte har råd att gå och stannar hemma istället, säger Ulf Haggren.

"En jätteproduktion"

Markoolios manager Dennis Karlsson ser dock inget problem i att ta ett så högt pris för en spelning.

- Utan det här priset skulle vi ha behövt göra en mindre, nedbantad show, säger han.

Är Markoolio övervärderad?

- Nej, det tycker jag inte. Med tanke på den jätteproduktion vi åker ut med så kan jag inte påstå det. Vi är 35 personer på turnén och sex fordon, och då stämmer gaget ganska bra överens i förhållande till produktionen.

Snitt på 6 000

Tycker du att gaget står i proportion till den publikmängd som kommer?

- Ja, det kommer ju fortfarande mycket folk. Vi har faktiskt ett publiksnitt på 6 000 personer per spelning, om man ska slå ut det.

Men många arrangörer har gått back.

- Det får du ta med respektive arrangör och fråga dem hur de gjort sina budgetar. De kanske inte är världens bästa på att räkna, det är nog där skon klämmer.

Sommaren i siffror

Martin Söderström