Jimi Hendrix - världsbäst på gitarr

Har utsetts till världens bäste gitarrist genom tiderna

MUSIK

Jimi Hendrix utsågs i en undersökning nyligen till världens bästa gitarrist genom tiderna.

Den psykedeliske gitarrhjälten röstades fram som nummer ett i tidningen Total Guitar Magazine.

Jimi Hendrix har utsetts till världens bäste gitarrist genom tiderna.

Jimi Hendrix dog 1970, bara 27 år gammal. Trots sin låga ålder blev han världskändis och är fortfarande aktuell. Han blev känd med låtar som "Purple Haze" och "Hey Joe".

På andra plats kom Led Zeppelins Jimmy Page, på tredje plats hamnade bluesveteranen Eric Clapton och fjärde världsbästa blev Slash från Guns ´n´Roses.

Yngre förmågor

Bland de hundra bästa har flera yngre musiker placerat sig, bland annat Jonny Greenwood från Radiohead på nummer 35 och Noel Gallagher från Oasis som 50:e bästa.

Johnny Ramone från The Ramones kom på 88:e plats.

- Vad som är trevligt med det här är att det inte någon musikkritikers åsikt som det handlar om. De här killarna kanske inte räknas som coola i musikkritikerns ögon men de här killarna är de snabbaste, högljuddaste och mest spännande musikerna inom rock ´n´roll, sade tidningens redaktör Scott Rowley till nyhetsbyrån AP.

Bara män på listan

Inte en enda kvinna tog sig in på topp100- listan. Först på 440:e plats hamnad Tracy Chapman. Hon blev sist bland samtliga nominerade.

- Personligen vet jag inte om det är dåligt. Kvinnor är helt enkelt inte lika töntiga eller tävlingsinriktade som killar. Istället för att "stila" så försöker de skapa en bra låt. Det är förmodligen smartare, säger Scott Rowley.

De 20 bästa gitarristerna:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM