De slåss om samma namn

Magnus Franzén: Jag äger rätten till artistnamnet ”Magnus”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
"DET FÅNIGASTE JAG HÖRT" Barbados sångare Magnus Carlsson tänker kalla sig `Magnus" som soloartist. Men Magnus Franzén från Malmö har varumärkesskyddat namnet och anlitat en jurist för att stoppa sin namne.
MUSIK

Magnus ”Barbados” Carlsson tänker kalla sig ”Magnus” som soloartist.

Men det går inte.

Det finns redan en artist som registrerat artistnamnet ”Magnus”.

Systemteknikern Magnus Franzén, 34, från Malmö gör musik under artistnamnet ”Magnus”. Precis när han kommit ut med sin första skiva ”Longing for the unreachable world” läste han i tidningen att Barbados-Magnus tänker ta hans artistnamn.

Registrerat i två år

– Det här känns inte så kul. Och jag kommer att sätta stopp för det, säger Magnus Franzén.

Han registrerade artistnamnet hos PRV, Patentverket, för två år sedan. Han har hållit på med sin pop- och triphopinspirerade musik sedan 1996.

– Jag jobbar helt ensam och använder mig av synthar, ljudmoduler och samplar. Det enda jag inte gör helt själv är sången, det anlitar jag folk till.

När Aftonbladet ringer upp Magnus Carlsson har han precis fått höra om namntvisten.

– Det här är det fånigaste jag hört. Hur kan jag inte ha rätt till ett namn jag är döpt till, undrar han.

Varumärkesintrång

Mats Kola, varumärkesjurist på PRV, Patentverket, säger att det kan vara så att Magnus Carlsson från Barbados gör varumärkesintrång om han väljer att kalla sig "Magnus".

– Namnet är förväxlingsbart. Men det är upp till allmän domstol att avgöra. Magnus Carlsson kan ju försöka köpa namnet av Magnus Franzén.

Magnus Franzén har själv anlitat en jurist som tagit kontakt med Magnus Carlsson.

– Jag vill inte blanda mig in i det juridiska, jag har varken tid eller lust, säger Magnus Franzén.

Han vill bara ha tillbaka sitt namn.

Men inte om Magnus Carlsson får bestämma.

– Det är inte ens klart om jag kommer göra en soloplatta eller vad mitt artistnamn kommer att bli. Men vad han än gör så kommer jag inte att ändra ändå, säger Magnus Carlsson.

”Vet inte vem han är”

Magnus Carlsson undrar också varför Magnus Franzén inte reagerat tidigare. Förra året släppte Barbados-Magnus en julskiva som hette just ”Magnus”.

– Hade jag hört talas om den här Magnus eller haft någon skiva han gjort skulle jag kanske undvika att ta det namnet. Men jag vet inte ens vem han är, säger Magnus Carlsson.

Linda Hjertén., Carrie Söderberg