The Hives får 120 miljoner

Burning Heart kräver att få del av pengarna

1 av 2 | Foto: JOHANNA PETTERSSON
TRE SKIVOR FÖR UNIVERSAL The Hives, med sångaren Pelle Almqvist, är så pass heta i USA att Universal enligt flera källor har skrivit kontrakt med gruppen i en överenskommelse som är värd 120 miljoner kronor.
MUSIK

120 miljoner kronor för tre album.

Enligt flera källor är det vad The Hives fått för att skriva på för Universal.

– Det handlar om så mycket pengar för bandets del och det funkar bara inte att vi inte skulle få nåt av det, säger skivbolaget Burning Hearts vd Peter Ahlqvist.

Den häpnadsväckande kontraktssumman omnämns bland annat i en artikel i den brittiska tidningen New Musical Express.

– Det är en siffra som nämns överallt. Den kommer från flera olika håll. Man ska inte glömma att The Hives är det mest heta och prestigefyllda bandet att sajna just nu, säger Peter Ahlqvist.

Kontraktsbundna

Enligt Ahlqvist är dock The Hives redan bundna till ett kontrakt med Burning Heart, skivbolaget de legat på sen sin debutsingel. Det löper över tre skivor och garagerockarna från Fagersta har bara levererat två.

Till domstol

En tvist Aftonbladet redan berättat om. Allt talar för en uppgörelse i domstol.

– Vi tänker kämpa för våra rättigheter, vad det än kostar. Exakt hur vi ska agera vet vi ännu inte, men det kommer att bestämmas snart, säger Ahlqvist.

The Hives är heta. Men det skiftar snabbt i popvärlden. En utdragen process kan för-hindra bandet att ge ut ny musik.

– Jag vet inte om de kan göra en ny skiva innan det här är utrett, det beror på hur långt vi går med det hela. Det är en tråkig situation för alla inblandade. Jag älskar bandet men vi kan inte bara vika ner oss, vi måste försvara vad vi byggt upp.

I utlandet har Burning Heart ingått licensavtal med olika skivbolag. I USA har Burning Heart ett licensavtal med Epitaph, som i sin tur gjort en uppgörelse med Warner. Det innebär att jättarna Warner och Universal slåss om rätten till The Hives nästa album på världens största skivmarknad.

”På advokatnivå”

– Jag vet inte exakt hur Warner tänker gå in i det här, men det är uppe på advokatnivå i alla delar av världen, säger Peter Ahlqvist.

Tore S Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM