Stefan sjunger om åldrande och död

Tolkar Allan Edwall på sin nysläppta skiva

1 av 2 | Foto: MICKE SÖRENSEN
SVARTA VISOR Stefan Sundström fick hjälp att närma sig svåra ämnen via Edwalls visor. "Farsan hade dött och det handlar jättemycket om det", säger han.
MUSIK

Allan Edwall personifierar en stor del av svensk tv-, film- och teaterhistoria.

Stefan Sundström lyfter fram en mindre känd sida av den folkkäre artisten: kompositören och vissångaren.

- Jag rankar honom lika högt som Cornelis Vreeswijk, säger han.

Albumet heter "Sundström spelar Allan" och kom i måndags.

De 12 låtar ur Edwalls produktion Stefan Sundström valt att tolka handlar i stor utsträckning om kantstött kärlek, åldrande och död, sett ur perspektivet hos en man med det mesta av livet bakom sig.

- Allan debuterade som skivartist när han var 55. Det färgar texterna. Cornelis skrev låtar som "Saskia", om att vara ung och träffa en kvinna på ett pilsnerkafé, men i Allans texter har folk träffats för 40 år sen och är jävligt trötta på varandra, säger Stefan.

Om pappans död

Åldrande och död. Det är ämnen Stefan Sundström funderat över men inte känt sig mogen att skriva om. Via Allans sånger kan han uttrycka dem. Det var ett behov.

- Farsan har dött och det handlar jättemycket om det. Polare har dött i cancer " Sen mitten på 1990-talet har det också hänt nåt med min publik. Då började det dugga in spelningar på begravningar. Man tror att det är lätt att sjunga för nån man aldrig träffat, men det tar en hel dag och man kommer hem och är skitfull, bara för att man är så skakad.

Edwalls sånger är svarta, men utan undantag fyllda av medkänsla och man kan alltid skratta åt eländet. Ta bara de här raderna ur "Förhoppning":

Jag haver slösat bort mitt enda liv

På snus och knulla och travet

Och spriten har jag haft som tidsfördriv

Och ont i skann fick jag av"et

Fyra visalbum

Allan Edwall känner vi bland annat som pappan i Emil-filmerna. Eller som teaterdirektör i "Fanny och Alexander". Men blott ett fåtal har koll på hans fyra album med visor, inspelade mellan 1979 och 1984.

- De flesta som hör min platta kommer att möta sångerna för första gången, säger Stefan.

Bland de medverkande finns Anders Hernestam, Ola Nyström och Stefan Axelsen från Weeping Willows. Martin Hederos, känd från Soundtrack of Our Lives och Hederos & Hellberg, bidrar med pianotoner inspirerade av Jan Johansson. Det ger en musikalisk kostym som både är modern och visar respekt för traditionen.

Tore S Börjesson