Ryska flickor hyllar poppig Putin

MUSIK

Moskva

Vad vill ryska flickor ha av en karl?

Jo - styrka, nykterhet och trofasthet.

Eller med andra ord: en man som president Vladimir Putin.

Snygg?

Åtminstone är det precis vad de tre trallande flickorna i popgruppen "Pojusjtjije vmeste" eftersträvar.

Sången "Chotju takovo, kak Putin" - Jag vill ha en så'n som Putin - har den senaste veckan spelats flitigt i rysk radio och tv.

I texten suckar flickan om sin pojkvän som hamnat i trubbel igen, och som hon nu har bestämt sig för att dumpa. I stället önskas en karl som Putin, "som är full av styrka, som inte dricker, som inte sårar mig och som inte sticker".

"Stilig och klok"

Dessutom är heller inte presidentens utseende helt fel, enligt 22-åriga Lena Kozlova i "Vi sjunger tillsammans" - som "Pojusjtjije vmeste" blir på svenska.

- Han är verkligen stilig och klok. Han har alla de kvalitéer som män borde ha, säger Kozlova till tidningen Moscow Times.

Enligt de två herrar som lanserat den nya popgruppen ska visan emellertid inte uppfattas som en hyllning till Putin. I stället handlar det mer om att visa hur presidenten porträtteras i media, hävdar textförfattaren Aleksander Jelin.

- Det är en hymn till hans PR-folk snarare än till honom, även om vi respekterar Putin djupt, förklarar Jelin för Moscow Times.

Uppmärksamhet

Däremot finns givetvis en kommersiell baktanke.

Att sjunga om Putin ger uppmärksamhet och möjlighet att sälja skivor, inte minst till de tiotusentals medlemmarna i ungdomsorganisationen "Idusjtjije vmeste" - Vi går tillsammans - som det senaste året gjort sig känd för sitt oblyga hyllande av den ryska presidenten och hans politik.

Trots likheten i namnet finns ändå inte något officiellt samband mellan "de sjungande" och "de gående".

Snart stoppad?

Samtidigt har frågan väckts om hur länge som poplåten kommer att få spelas av radio och tv.

President Putin har flera gånger tidigare förklarat att han inte gillar personkult, något som bland annat ledde till att en bar i Novosibirsk - döpt efter presidenten - i somras snabbt tvingades byta namn, på order från myndigheterna.

Wiktor Nummelin/TT