- Vi känner oss redan som vinnare

I natt kan Hives ta hem pris på MTV:s gala

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
NYFIKNA PÅ STJÄRNORNAS LÄNGD Man skulle kunna tro att en viss nervositet präglade The Hives inför MTV Music Awards. Dels är de nominerade, dels ska de spela inför flera miljoner tv-tittare och superstjärnor som Britney Spears och Eminem som sitter i publiken. Men de är mest nyfikna på ifall stjärnorna är kortare än vad de ser ut att vara på tv.
MUSIK

NEW YORK

I natt spelar The Hives inför miljontals MTV-tittare på legendariska Radio Music City Hall i New York - med hela USA:s popelit i publiken.

- Undrar om kändisarna är korta, säger Howlin" Pelle Almqvist.

De coola grabbarna från Fagersta har aldrig varit lättimponerade.

Att de i natt spelar live på samma scen som Eminem, Bruce Springsteen, Pink och Shakira inför en publik bestående av " N Sync, Nelly, Britney Spears, Creed, Mary J Blige, P Diddy, Korn, Alicia Keys, Linkin Park, Enrique Iglesias och No Doubt, som är några av de nominerade till MTV Music Awards, rör dem inte i ryggen.

- Men det ska bli kul att undersöka om kändisarna verkligen är "mycket kortare i verkligheten". Det är ju så mycket snack om det, flinar Howlin" Pelle Almqvist, sång.

Känner sig som vinnare

The Hives video "Hate to say I told you so" tävlar i den alternativa klassen MTV 2 mot The Strokes, Dashboard Confessional, Norah Jones, Musiq och Happy Roots.

- Strokes är bra. De andra har vi knappt hört.

Tror ni att ni vinner?

- Vi känner oss redan som vinnare, säger Dr Matt Destruction, bas.

- Vår video kostade inte mycket mer än vad en bruksarbetare tjänar på en månad, säger Chris Dangerous, trummor.

- Andra artister gör videor som kostar lika mycket som bruttonationalprodukten i ett mindre afrikanskt land, säger Vigilante Carlström, gitarr.

- Äh, vi vinner nog inte, omröstingen är på internet. De andra banden har skivbolag som är skrupulösa nog att hyra arméer av hackers som röstar på dem, säger Nicholaus Arson, gitarr.

"Fria att gå"

The Hives skrev nyligen på för ett sånt jättebolag, Universal Music, och lämnar därmed lilla Örebrobolaget Burning Heart Records.

- Vi var tvungna att byta bolag för att behålla kontrollen över vårt arbete. Vi var fria att gå till vilka vi ville, hävdar bandet som inte vill kommentera den stämning Burning Heart hotat att lämna in för kontraktsbrott.

Fick ni 120 miljonor kronor för kontraktet?

- Nä. Vi fick ett kontrakt som vi är ganska nöjda med. Ganska. Det var det val vi hade. Det handlar inte om pengar, det har det aldrig gjort. Vi började spela för att vi älskar musik och det är därför vi håller på.

Efter USA-turnén i våras har de spelat i bland annat Japan, vid sjön Eskiln i Fagersta och på festivaler i England.

- Det var 50 000-60 000 pers framför scenen i Reading. Det hade varit mäktigt om" om vi hade sett någonting. Vi hade solen i ögonen hela tiden, säger Howlin" Pelle.

- Och efteråt svimmade jag och Pelle, av syrebrist, säger Chris Dangerous.

Som om det inte räcker med syrekrävande konserter har bandet också blivit fotomodeller, enligt Svenska Dagbladet. I amerikanska modetidningen Gentleman"s Quarterly poserar The Hives som huvudpersonerna i Tarantinos film "De hänsynslösa", klädda i svarta kostymer och solglasögon under parollen Rebirth of the cool.

Går in i replokalen

Efter några spelningar på Island i oktober är tre års konstant turnerande för The Hives över.

- Det känns skönt. Vi är klara med den här skivan nu. I höst går vi in i replokalen och sedan, någon gång, blir det en ny skiva.

Men först MTV-gala. Klockan 02 i natt börjar sändningen i Sverige.

Fredrik Virtanen