The Hives utan MTV-pris i natt

...men Fagersta-
bandet gjorde snyggast entré på MTV-galan

MUSIK

NEW YORK

Nej, svenska The Hives vann inte.

Men de gjorde snyggast entré på MTV Music Awards – strax efter Britney

Spears och precis före Christina Aguilera på den röda mattan.

– Och alla bara skriker. Rätt sjukt, säger Howlin’ Pelle Almqvist.

Foto: FREDRIK VIRTANEN
I STRÅLKASTARLJUSET Ackompanjerade av skrikande fans gjorde The Hives entré på MTV Video Music Awards som hölls på Radio City Music Hall i New York. Fast de flesta av de skrikande fansen avgudade snarare Britney Spears än Fagerstapojkarna. "Det är en underlig stjärnkult i det här landet", säger Nick Arson och Howlin" Pelle Almqvist. Något pris blev det inte, men bandet solade sig ändå i kamerornas blixtar.

Polisen hade spärrat av tre kvarter kring Radio City Music Hall på sjätte avenyn och 50:e gatan i New York i natt.

Tusentals skrikande fans, TV, radio och MTV-personal var överallt medan polisen försökte hålla ordning och stjärnorna trängde sig fram på den röda mattan.

Kylie Minogue, Pink och Christina Aguilera fick allra mest skrik när de gled förbi. Och Britney Spears.

– Hey Sweden, hälsa till alla, sa Britney Spears till Aftonbladet.

Sedan kom the Hives.

Hives populära

– En underlig stjärnkult i det här landet. Det räcker med att nån visar sig så börjar folk skrika, säger Nick Arson och brorsan Howlin’ Pelle Almqvist, coola, medan utländska journalister och fotografer ropade efter dem vid den röda mattan.

– Aguilera verkade helt?orange, skrattar Nick Arson.

För kvällen var grabbarna uppklädda i svarta skjortor med H-I-V-E-S fasttejpat på de fem medlemmarna.

Gitarristen Vigilante Carlstroem hade oturen att falla ner i ett hål på scenen under en av repetionerna i veckan.

– Det gjorde skitont. Det var ett väldigt dåligt hål.

– Eller, det var egentligen inget fel på hålet, säger Nick Arson. Det var bara det att placeringen på hålet var väldigt fel.

– Men det gör fortfarande ont, säger sa Vigilante innan bandet gick in i legendariska Radio City Music Hall klockan 01.55 i natt, strax innan galan började.

Något pris fick de inte, Dashboard Confessional vann MTV2-priset en timme senare.

Men spelade gjorde de. Klockan 04.40 i morse mörsade The Hives ”Main offender” inför miljontals MTV-tittare och USA:s popelit, en hur hur energisk och grym version som helst och ingen kan ha undvikit att falla för Howlin’ Pelles Mick Jagger/Iggy Pop/James Brown-liknande scenstil och de brännheta rockriffen.

– Jag vet att ni vill att vi ska spela mer, sa Howlin’ Pelle medan låten började tona ut.

– Men det är all tid vi har så ni kan stänga av nu!

Kaxigt.

Stjärnspäckat

Efteråt spelade The Vines, som också var nominerade för MTV2-priset i ett battle som tittarna fick rösta om. Hur det gick var ännu i morse inte klart, men The Hives var bäst, trots att de inte körde ”Hate to say I told you so”, låten som öppnat halva världens dörrar och som gjort att Fagerstabandet sålt cirka 600 000 exemplar av skivan ”Veni Vidi Vicious” bara i England och USA.

I morse uppträdde också Bruce Spingsteen (presenterad av James Gandolfini från ”Sopranos”), Eminem, Sheryl Crow, Shakira och P Diddy, som fortfarande visade sig vara otippat bra på att dansa, med Usher och Busta Rhymes.

– Jag älskar hiphopen från den gyllene eran, när den inte var så

industrialiserad, när det var kärlek överallt. Som tur finns vissa av oss kvar som kan sprida den?sa Busta Rhymes, som kommer med en ny skiva tillsammans med Flipmode Squad inklusive Rah Diggah nästa vår.

Bland prisutdelarna märktes Kirsten Dunst, Kate Hudson, ’N Sync, J-Lo och Enrique Iglesias.

Jackson fick födelsedagspris

Galan inleddes med att värden Jimmy Fallon, från Saturday Night live, gjorde parodier på låtarna – och att Michael Jackson tog emot ett födesedagspris. Han fyllde 44 i går.

– James Brown är ett geni, sa Michael och alla i lokalen jublade.

– Michael är en fin, ung grabb. Jag har känt honom sedan han var liten. Alla har vi våra svårigheter i bland. Jag älskar Michael. Och han lärde oss moonwalk, sa James Brown, the Godfather of Soul, till Aftonbladet.

Komikern Jimmy Fallon:

– Hey, Michael Jackson ser bra ut för att vara 44. Mellan dig och mig: jag tror att han är lite fixad?

Mary J Blige vann bästa r’n’b-video för ”No More Drama” och sa till

Aftonbladet efteråt.

– Jag är så lycklig för att jag vann eftersom jag la allt i den här låten.

Hela världens smärta efter den 11 september, jag kunde känna hur alla mådde..

Och den nådde fram, saMary J Blige om "No More Drama"

Var var du när planen åkte in i Twin Towers?

– Jag var hemma i New Jersey när det hände, jag låg i sängen och såg det på tv.

Blige var glad i morse för att många r’n’b och hiphopartister vann priser.

– Hiphop regerar här i natt!

”Jag är för full för det här”

Lite senare ställde nykomlingen Pink till en smärre skandal när hon tog emot priset för bästa dansvideo för ”Get the party started”.

– Jag är för full för det här?sa Pink, 23, i direktsändning innan hon samlade sig för att tacka mamma, pappa och familjen och alla andra.

– Shit! I love you! avslutade hon.

Sedan drev Jimmy Fallon med hennes sluddrande till allas jubel.

Den amerikanska MTV-galan har hållts här i New York City i fyra år i rad.

– Jag vill tacka dem för att de la den här i år igen. New York behöver det. Det är viktigt för New York, sa fd borgmästaren Rudy Guiliano som blev hjäte efter den 11 september bland New Yorkborna.

Han berättade att han själv helst lyssnar på opera (Tosca) eller Frank Sinatras ”New York, New York”, som New York Yankees alltid spelar efter vinster.

– Vilket ju är oftast, skrattade Rudy.

Vad tycker du om Bruce Spingsteens skiva The Rising som handlar om 11 september?

– Den hjälper folk att komma ihåg vad som hände. Inte nu men en dag någon gång kommer minnet börja blekna. Artisterna kan få alla att komma ihåg, det är en väldigt viktig uppgift, tyckte Rudy.

Eminem tog emot burop

Christina Aguilera, i kvällens porrigaste klädsel, delade ut pris till Eminem, som en gång dissade henne i en sång, och hon såg ut som att hon ville slänga månmannen på honom.

Därefter la Eminem en diss på Moby genom att kalla honom för flicka och folk började bua.

– Yeah, fortsätt bua, sa Eminem och tittade mot Moby. Jag k o m m e r att slå en kille med glasögon.

Sedan gjorde Justin Timberlake från ’N Sync gjorde sitt första

soloframträdande någonsin.

Han såg exakt ut som Michael Jackson när han gjorde ”Like I love you”. Samma danssteg, samma hatt, samma röda tröja och uppknäppta hängande skjorta som Jackson i tid med ”Thriller” och ”Bad”. Men inte lika bra, förstås.

Guns N´ Roses avslutade

Vinnarna, bortsett från MTV2-priset som är ett tittarpris, utsågs av en jury på 500 personer bestående av tittare, journalister och MTV-personal som mest bryr sig om bandens popularitet snarare än kvalitet.

Eminem blev kungen med fyra priser, inklusive årets video. White Stripes vann tre kategorier, Pink och No Doubt tog två vardera.

Hela galan avslutades 05.20 i morse svensk tid med att Guns ’N’ Roses gjorde sitt första framträdande i USA sedan mitten av 90-talet. De körde ”Welcome to the jungle” och ”Madagaskar”, utan forne gitarristen Slash men med Axl Rose i blått panband, fula dreads och hockeytröja som det stod 80 på.

Vinnarna – och förlorarna

Fredrik Virtanen