The Ark ute på mörka vatten

Aftonbladet var med på inspelningen av nya videon

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
filmade på pråm The Ark väckte uppståndelse längs kajerna i Stockholm när de i går spelade in sin nya video. Här glider Ola Salo fram längs Hammarbykanalen i solsken - i videon förvandlas färden till en mardrömsresa.
MUSIK

Folk stannar och tittar.

Fansen springer efter på kajen vid Hammarbykanalen. Människor kommer ut på balkongerna. Andra slår upp fönstren och filmar vad som pågår.

Det blir så när The Ark skrider genom Stockholm och spelar in sin nya video.

På en pråm.

Den tredje singeln från The Arks album "In lust we trust" är en storslagen ballad och heter "Tell me this night is over". Därav båten.

- Rörelsen och rytmen i bilderna ska matcha musiken. "Calleth you cometh I" var snabb och hetsig, den åkte bil och sprang. Men den här låten skrider fram och gungar lite, som en pråm, säger Ola Salo.

I videon är det natt och stadslandskapet som är fond till båtfärden kommer att manipuleras, det är Stockholm men skulle lika gärna kunna vara Berlin eller Amsterdam eller en fantasistad, en mardrömslik stad i evigt mörker.

Den surrealistiska känslan förstärks av att bandmedlemmarna i en del sekvenser bär djurmasker.

"Tell me this night is over" skrevs i samband med terrorattackerna den 11 september i fjol och känslan och budskapet i texten är påverkat av den krigs- och undergångsstämning som rådde.

Ola Salo skrev den sedan han vaknat upp ensam på ett hotellrum utan fönster.

- Hade av nån anledning blivit inhyst i ett rum på källarnivå. Det var mörkt. Visste inte om det var natt eller dag. Hade somnat från tv:n. Kanalen CNN stod på och nån pratade om att det rustades för världskrig. Låten handlar om det obehagliga i att leva i ensamhet och rädsla. Men den är hoppfull. Den handlar också om att vi tillsammans kan övervinna den rädslan.

The Ark drar snart ut på Skandinavienturné.

Start den 22 oktober i Malmö och final den 7 december i Hudiksvall.

Samtidigt blir det mycket marknadsföring i utlandet. Skivan är redan släppt i Italien (där bandet har stjärnstatus). I november väntar Tyskland och till våren får den release i resten av Europa.

- Det börjar hända saker i Tyskland. Vi var nyligen där och spelade på en gala med Peter Gabriel och Bryan Ferry inför runt 15 000 personer, säger Martin Axén.

Tore S Börjesson