Låten känns halvfärdig

MUSIK

Mycket väsen för ... tja, "ingenting" är ju mycket sagt, men inte har "You know you"re right" varit värd all den kalabalik som föregått utgivningen.

Detta är alltså en låt Nirvana spelade in kort före Kurt Cobains självmord för snart tio år sedan. Den var - eventuellt - tänkt som spår på det tredje storbolagsalbum grunge-rörelsens slagskepp aldrig hann ge ut, men som föremål i en bitter rättighetskonflikt mellan Cobains änka Courtney Love, de övriga Nirvanamedlemmarna och skivbolaget har den vuxit till en veritabel myt. Men den visar sig alltså, nu när tvisten är löst och singeln på stört prånglas ut, vara rätt ordinär. Ja, det låter mycket Nirvana, musiken "andas" enligt klassiskt mönster och Cobain - en rätt unik rock"n"roll-talang om ni frågar mig - sjunger med en innerlig råhet som onekligen nyper i skinnet.

Men själva låten känns halvfärdig. Som en skiss. Jag skulle gissa att upphovsmannen gärna jobbat mer med inspelningen före release, men nu finns det stålar att tjäna och vad betyder hans önskningar då?

Stäng arkiven, låt Kurt Cobain vila i frid.

Nirvana

Per Bjurman