"Skitsnack - droger är inte bra för skapandet"

Suedestjärnan berättar: Jag var fast i rockmyten

1 av 2 | Foto: LINA OLSSON
Aftonbladet träffade Suedesångaren Brett Anderson, som talar ut om sitt långvariga drogberoende.
MUSIK

Det finns en rockmyt. Den säger bland annat att droger är bra för kreativiteten.

- Rent jävla skitsnack, säger Suedes sångare Brett Anderson, som tagit sig ur ett mångårigt beroende av crack och heroin.

Brett Anderson växte upp i stentrista Hayward"s Heath, beläget mellan London och Brighton, under påvra förhållanden. I tonåren hängde han på parkeringplatser, drack 7,2-procentig öl, tog LSD och drömde om att bli popstjärna.

Han förverkligade drömmen.

I dag har han tio år i rampljuset bakom sig. Han har levt rockmyten och betalat priset.

- Folk som säger att droger är bra för kreativiteten är fulla av skit. Det är bara en ursäkt för att tända på, säger Brett Anderson när Aftonbladet träffar honom i Stockholm.

"Jag sumpade fokus"

Länge kunde han skapa stor musik parallellt med sitt drogbruk. Det gick på den stilbildande och självbetitlade debuten från 1993, det gick på "Dog man star" från 1994 och på den briljant poppiga "Coming up" från 1996. Men det gick trots drogbruket och inte tack vare det.

- Man är den man är. Jag har både bra och dåliga sidor och det inkluderar drogerna, allt går in i musiken och det kanske behövs om inte allt ska låta alldeles renputsat. Men "Head music" (1999) led enormt av mitt missbruk. Hela processen kring den skivan blev anfrätt. Jag sumpade fokus. Det är en inspirerad skiva, den hade nåt att säga, men jag var för uppfuckad för att säga det på rätt sätt, säger Brett Anderson.

Lagom till arbetet med Suedes aktuella album "New morning" la han av helt och hållet.

- Jag hade ingen lust att dö, så enkelt är det.

Han kan inte förklara varför han tillät sig bli beroende av crack och heroin.

- Det är en alldeles för stor fråga för en hjärndöd rockstjärna att svara på, säger han självironiskt.

För honom är det inte ens en relevant fråga. Han har lagt av, punkt slut. Och det märks i musiken.

Kunde inte sluta helt

- "New morning" har riktning och fokus. Det är en direkt följd av att jag för första gången var drogfri när vi gjorde plattan.

Det är inte första gången Brett Anderson annonserar att han är drogfri. Han gjorde det till exempel i en intervju med Aftonbladet i samband med "Head music".

- Jag vet. Drogberoende är konstig pryl. Ska man ta sig ur det måste man ha ett mål. När jag sa det där ville jag sluta " Jag slutade också under en kort period. Men det är stor skillnad på det och att ge upp knarket för gott.

Tore S Börjesson