De heta samlingarna du måste ha

1 av 9
MUSIK

Du har tröttnat på Absolute Music-samlingarna som bara återanvänder samma hits som går dygnet runt på reklamradiostationerna. Då är du redo för lite coolare skivor.

Puls Markus Larsson och Per Gunne har valt ut kollektioner för nyfikna.

KLASSISK SOUL

Beg, scream & shout: The big ol’ box of 60’s soul

Det är omöjligt att sammanfatta 60-talets amerikanska soulscen på en enda utgåva. Men den här lådan är det bästa försöket hittills. Genom 144 låtar på sex cd-skivor får ni det mesta av det bästa. Sam Cooke och Sly And The Family Stone är egentligen de enda artisterna av rang som saknas av rättighetsskäl.

Hitsville U.S.A.: The

Motown singles collection 1959–1971

Skivbolaget Motown och bolagets artister är lika söndertjatade som Beatles eller Dylan. Den här samlingen med Four Tops, Supremes, Martha And The Vandellas, Smokey Robinson och inte minst The Elgins svarar på frågan: ”Varför det?” Den soulintresserade kompletterar givetvis med ”The Stax story”.

The Philly sound: Kenny Gamble, Leon Huff and the story of brotherly love (1966–1976)

Det är omöjligt att sammanfatta 70-talets amerikanska soulscen på en enda utgåva. Men det råder ingen tvekan om att producenterna och låtskrivarna Kenny Gamble och Leon Huff med tiden blev ett slags epicentrum för välproducerad soul och disco. Prisvärd box med odödliga låtar av Harold Melvin & The Blue Notes, The O’ Jays, Trammps och många, många fler.

HIPHOP/R’N’B

Hip Hop Greats: Classic Raps

Cd:n ger knappast en utförlig beskrivning av hiphopens födelse, men ett alternativ för den som på ett enkelt sätt vill skaffa sig tidiga evergreens som Sugarhill Gangs ”Rapper’s delight”, ”The message” med Grandmaster Flash och Kurtis Blows ”The breaks”.

Def Jam Music Group – Ten year anniversary

Public Enemy, Beastie Boys, EPMD, Slick Rick, LL Cool J, Method Man... Boxen om Def Jams första tio år förklarar varför bolaget fortfarande är en av världens ledande soul- och hiphopetiketter. Finns i en uppdaterad lightversion: ”Def Jam 1985–2001: History of hip hop”.

Tim Westwood: Westwood volume 3

Vrickad och väldigt brittisk hiphop-dj som med jämna mellanrum ger ut utmärkta samlingar. ”Volume 3” innehåller bland annat Nellys ”Hot in herre”, Mystikals ”Bouncin’ back (bumpin’ me against the wall)” och P Diddys ”Bad boy for life”.

REGGAE/DANCEHALL

Tougher than tough: The story of jamaican music

Fortfarande den mest välgjorda och mest heltäckande reggaeboxen. Ska, rocksteady, roots, ragga och dancehall från början av sextiotalet och fram till Shaggys cover ”Oh Carolina”.

100% Dynamite

Brittiska Soul Jazz förnämliga reggae-serie nådde häromsistens upp till 500 procent. Perfekt för dem som vill gräva vidare i ämnet baktakt.

Reggae gold 2002

Ur Martin Gelins Puls-recension: ”Medan de flesta reggaesamlingar är begränsade till enstaka skivbolag eller producenter har ’Reggae gold’-serien alltid plockat de absoluta guldkornen från all jamaicansk musik, och årets samling är precis lika bra som reggaeåret 2002”.

ROCK

Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era 1965–1968

Den albumorienterade rockmusiken har alltid haft svårt att rymmas på samlingar och i lådor. Men den som vill kolla upp The Hives rötter kan börja med den utökade och mer omfattande box-versionen av Lenny Kayes presentation av amerikansk garagerock och kan därefter ...

The Number One Punk Album

...studera vilka låtar och grupper (Sex Pistols, Buzzcocks, The Jam, Richard Hell & The Voidoids, Flamin’ Groovies) som inspirerat de flesta rockjournalister över 30...

Sonic Mook Experiment 2

Future Rock & Roll

...för att till sist lyssna på rabalder och oljud som utspelar sig här och nu. Och kanske i morgon. Som exempelvis ”Hate to say I’ve told you so” med

Fagerstas finest.

LOUNGE

Carte Blanche 3

Ingen ren chill out-samling men ett stycke lysande och modern bakgrundsmusik. Här handlar det uteslutande om urbana cocktailtoner i snygg förpackning. Bra på fördrinken men inte till efterfesten alltså.

Nirvana Lounge 02

Gamle Buddha Bar-hjälten Claude Challes senaste verk. Cd 1 flirtar rejält med Mellanöstern och är rejält soft. Andra skivan har mer rytmer och blandar olika stilar betydligt vildare. Spektrat går från rena trumstycken till breakbeat och kommersiell eurotechno signerad Faithless.

MC Early Hours

Chill-samlingar är oftast fyllda till brädden med citarer, vindflöjter och orientaliska toner. ”Early Hours” är ett alldeles lysande undantag från den regeln. Tempot är visserligen förföriskt lugnt men låtlistan betår av Marvin Gaye, Paul Weller, obskyra Depece Mode-mixar och Basement Jaxx allra lugnaste. Garanterat annorlunda och mycket modernt. Dubbel-cd

DANS

MC Beach bar

På omslaget läser man ”Sunkissed soulful house for beach bar bliss” vilket inte är särskilt ödmjukt formulerat men ändå väldigt sant. Cd 1 är mjukhouse från första till sista spår. Den andra skivan är till en början mer breakbeat men ganska snart smyger sig housestompet in igen. Dubbel-cd.

Club Nation 2002

Bakom ”Club nation 2002” står brittiska Ministry of Sound vilket väl ska borga för någon form av kvalitet. Kanske inte sommarens allra största danshitar men ett godkänt urval av hårdare house, progressive och trance. Omixad dubbel-cd.

Classic house mastercuts vol. 1–3

Renläriga houseskallar brukar i regel rynka på näsan åt skivor som ingår i serien ”mastercuts”. Samlingarna är helt enkelt lite för lättillgängliga för initierade importbacksgrävskopor. Men, och det är viktigt men, skivorna är också ett billigt och enkelt sätt att få tag på tidiga house- och technoklassiker som Joe Smooths ”Promised land”, ”Strings of life” med Rythim Is

Rythim och ”Musical freedom” med Paul Simpson.