Peter Jöback: Kring julen får jag ångest

- men snart kommer hans skiva om högtiden

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
blandade känslor Han påbörjade inspelningarna av sitt julalbum i augusti. "Det kändes lite konstigt att spela in plattan just då. Vi sprang faktiskt och badade mellan inspelningarna", säger Peter Jöback.
MUSIK

Nu släpper Peter Jöback en julskiva.

Men glöm klämkäcka "Hej tomtegubbar" och "Rudolf med röda mulen".

- Kring julen får jag ångest och känner mig stressad, säger han.

Carola, Tommy Körberg och Jan Malmsjö har gjort det.

Och nu är det Peter Jöbacks tur. Men materialet på hans julplatta är långt ifrån traditionell bjällerklang.

- Det var det första jag ville undvika. Jag vill lyfta fram en annan stämning, mer eftertänksamhet, omtanke och gemenskap, säger Peter som efter en lång semester utomlands ser pigg och utvilad ut.

- Jag hade funderat i flera år på just en julplatta. Men det var först nu som jag kände att det var rätt att släppa den.

- Jag har mognat mer som människa och jag tror inte att den hade blivit lika bra om jag hade gjort den för några år sen.

Blir stressad

Arbetet med nya skivan inleddes i augusti då också omslagsbilden till cd:n togs.

- Eftersom det var sommar gjordes snön av papper. Det kändes lite konstigt att spela in plattan just då. Vi sprang faktiskt och badade mellan inspelningarna.

I samband med albumet, som släpps den 11 november, åker Peter Jöback också på en turné med premiär i december.

Själv har han blandade känslor när det gäller den stora familjehögtiden.

- Mmm, kring julen får jag alltid julångest och känner mig stressad. Jag vill bort från den kommersiella, amerikanska julen där den som har störst julskinka på bordet är bäst. Den biten tycker jag inte är så rolig.

Kända namn

För första gången har Peter arbetat med producenten Lars Halapi, som tidigare samarbetet med bland andra Ulf Lundell och Sophie Zelmani. Bland låtförfattarna märks också Per Gessle och Mauro Scocco.

- Jag vill att folk ska få igång sin egen tankeverksamhet när de lyssnar på min musik. De ska sätta sig själva i en situation och tolka låten utifrån det.

Ska köpa klappar

Själv ska Peter fira jul med familjen och vännerna.

- Jag har precis fått en brorsdotter. Hon är några veckor gammal så nu får jag gå ut och köpa julklappar. Det ska bli jättekul.

Daniel Nyhlén