”Jag kan inte känna mig säker i USA”

Shania Twain berättar för Aftonbladet om hoten, sexismen och sin svenske vän

1 av 2 | Foto: AP
lever i exil Shania Twain har flytt från hoten i USA och lever numera i Schweiz. Hennes album ”Come on over” sålde 35 miljoner exemplar. Nu är det dags för comeback. I november släpps nya albumet ”Up!”.
MUSIK

MONTREUX

Världens mest säljande kvinnliga popartist gör comeback.

Men hoten har tvingat nyblivna mamman Shania Twain till ett liv i exil.

– Jag kan inte känna mig helt säker i USA, säger hon.

Hon är originalet som fått efterföljare som Britney Spears, Christina Aguilera och Shakira.

Men Shania Twain drömmer varken om lolitapop eller evig oskuld.

– Det måste vara en fälla. De där tjejerna kanske inte känner så, men för mig vore det som det ultimata fängelsestraffet, säger hon.

Shania Twain är den sexiga tjejen som utmanade – och underkände – världens samlade manbarhet med låten ”That don’t impress me much” för tre år sedan.

Sålde 35 miljoner ex

Låten lyfte albumet ”Come on over” till rekordhöjder. Med 35 miljoner sålda exemplar blev plattan den mest sålda genom tiderna av en kvinnlig soloartist.

Glöm alltså Madonna, Britney Spears, Whitney Houston och allt vad ni vill.

Men Shania är inte riktigt lika kaxig som i sina låtar.

– I verkligheten skulle jag aldrig våga gå fram till Brad Pitt och säga: ”That don’t impress me much.” Jag är alldeles för blyg för det, säger hon.

Och nu är det dags för comeback. I november släpps hennes nya album ”Up!” som spelats in i Karibien, Irland, Milano, Rom, Wien, Berlin, Paris och Bombay.

Jättesatsning är alltså bara förnamnet.

– Personligen förväntar jag mig inte att överträffa förra plattan som var fenomenal försäljningsmässigt, säger Shania.

Men karriären har inte alltid gått som på räls.

Trots det stora genombrottet avfärdades hon som kuttersmycke till maken, demonproducenten Mutt Lange (Def Leppard, AC/DC, Bryan Adams), som skrev hennes låtar.

– Jag råkade ut för den sortens sexism. Folk trodde att han var hjärnan bakom musiken och att jag bara var den söta tjejen bredvid.

– Men vissa uppfattar mig säkert som en svengali – en kvinna som använder musiken för att förföra män, säger hon.

Jobbade på barer

Mycket har hänt sedan Shania som 21-åring tvingades jobba på barer för att försörja sina småbröder efter föräldrarnas död i en bilkrasch.

I dag är Shania multimiljonär, gift med Mutt Lange, bosatt i Schweiz och nybliven mamma till sonen Eja, 1.

– Det var väldigt tröttande att både vara mamma och spela in en platta samtidigt. Men roligt också. Eja är en vacker liten pojke. Väldigt frisk, väldigt glad och mycket lik sin pappa, säger hon.

Svenska babytips

Shania berättar glatt att hon byter babytips med Sverige.

Här finns kompisen och hitproducenten Max Martin. Tillsammans skrev de låten ”Don’t let me be the last to know” åt Britney Spears.

– Vi brukar ringa och snacka. Han har ju också fått barn nyligen och han är en av våra vänner i skivindustrin. En superkille – och otroligt talangfull, säger Shania.

Hon lever ett tillbakadraget liv i Schweiz. Delvis är det självvalt – delvis nödvändigt. Hon flyr hoten mot henne som ett liv i USA innebär.

– Man blir mer försiktig. Det har hänt saker, men inget som vi tillåtit gå över styr. Det är en av orsakerna till att jag numera bor här. Jag kände att jag inte kunde vara helt säker och privat i USA, säger hon.

Webb-radio

Hör nya låten ”I'm gonna getcha good”.

Webb-tv

Se nya videon ”I'm gonna getcha good”.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM