India Aries nya favorit - Titiyo

"Jag vill gärna göra en duett med henne"

1 av 2 | Foto: AP
VÄXTE UPP I KOLLEKTIV India Aries debut sålde i två miljoner exemplar, men hennes tonår präglades av utanförskap.
MUSIK

Soulsångerskan India Arie har inte mycket till övers för sina kollegor på dagens musikscen. Men det finns en artist hon verkligen älskar just nu - Titiyo!

- Jag hörde hennes låt "Come along with me" förra gången jag var i Sverige, och hon hade en så fantastisk röst att jag gick ut och köpte skivan. Jag skulle gärna göra en duett med henne, säger hon.

India Arie skiljer sig betydligt från de flesta artister på dagens r&b-scen. Med debutalbumet "Acoustic soul" och stora hitsingeln "Video" fyllde hon ett tomrum mellan akustisk folkpop och soul, och sålde över två miljoner skivor.

På nya albumet "Voyage to India" fortsätter hon att sjunga om att man ska vara nöjd med sig själv, även om man inte ser ut som tjejerna på MTV.

- Jag har alltid varit tjejen som inte passar in. I skolan gick jag omkring i hippiekläder. De vita tjejerna ville inte hänga med mig för att jag var svart, och de svarta ville inte hänga med mig för att jag var hippie, säger hon.

Skriver varje dag

Hon växte upp i ett kollektiv i den amerikanska mellanvästern, och lyssnade mer på Bonnie Raitt och Stevie Nicks än på Aretha Franklin.

Hennes tonår präglades av dåligt självförtroende.

- Men när jag blev äldre så insåg jag plötsligt att den här personen i spegeln är rätt okej, säger hon.

Hon är inte intresserad av att ge sig in i cirkusen med egna klädmärken och biroller i Hollywood-filmer som numera är kutym för unga popsångerskor i USA. Däremot vill hon förvalta sitt näst största intresse - att skriva.

- Jag har skrivit dagbok varje dag i 20 år, och jag har varit helt besatt av att ingen ska få läsa dem, så de är inlåsta i ett kassaskåp. Men nu börjar jag fundera på att publicera bitar av mina dagböcker, det är egentligen inte mer utlämnande än att ge ut en skiva.

Martin Gelin