Håkans låt dras tillbaka

”När jag ser framåt” är för lik Webbers ”Pie Jesu”

MUSIK

Håkan Hellström tvingas backa.

Sedan Aftonbladet avslöjat att han plagierat Andrew Lloyd Webber dras nu låten ”Jag ser framåt” in.

– Efter all debatt tyckte vi det var bäst, säger Åsa Törneryd, vd på skivbolaget Virgin.

I onsdags kunde Aftonbladet berätta om hur b-spåret på Håkan Hellströms nya singel ”Kom igen Lena!” i stora delar är en ren kopia av Andrew Lloyd Webbers ”Pie Jesu”.

– Hellström kan räkna med en stämningsansökan från Webber, konstaterade Per-Erik Brolinson, docent i musikvetenskap, som analyserat låtarna.

Avslöjandet fick stor genomslagskraft i musik-Sverige.

Jurister inkopplade

Och i London, där Webbers företag Really useful group direkt kontaktade svenska jurister för att undersöka fallet.

Nu backar Håkan Hellströms skivbolag Virgin.

I fredags skickade bolaget ut ett meddelande till skivhandeln om att singeln nu ska göras om.

”Universal Music Publishing och Virgin Records Sweden AB har enats om att dra tillbaka Håkan Hellströms singel När jag ser framåt, B-sida på Kom igen Lena. Sången har likheter med Pie jesu av Andrew Llloyd Webber ... Med anledning av ovanstående kommer vi att ändra Håkan Hellströms singel”, står det i utskicket.

Detta betyder stopp i leveranserna tills den nya upplagan är klar den 28 oktober – samma datum som Hellströms album släpps.

– Popmusik influeras av varandra. Men för säkerhets skull väljer vi att göra om singeln och byta ut b-spåret mot en liveversion av en låt som kommer att vara med på albumet, säger Åsa Törneryd, vd på Virgin.

Aftonbladet har vid upprepade gånger sökt Håkan Hellström för en kommentar – utan framgång. Också Camilla Engström, artistansvarig på Virgin, valde i går att göra sig oanträffbar.

Klas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM