– Många recensenter kommer att hata mig

Dungen debuterar med 70-tal

MUSIK

Kanske trodde du att folkmusik och proggigt 70-tal var hopplöst förbi?

Glöm det. Debuterande Dungen guidar dig rätt i den svenska flummen.

Foto: Stefan Mattsson
Prinsen på Dungen

Han låter mer Pugh än vad Pugh Rogefeldt någonsin gjort. Dungen, en 22-årig debutant från Lanna i Västergötland, knyter sjalen runt halsen och tar med dig in i ett trolskt och skimrande vackert 70-tal.

Gustav Ejstes, som han egentligen heter, sjunger så mjukt om ”stock och sten” att 2000-talets mest trendiga popfabrikörer lär sätta espresson i halsen.

– Det ska bli jävligt intressant att se vad folk tycker. Många band låter likadant och vissa har sagt att det här fyller upp ett tomrum. Det här stuket, proggen, är inte så jävla häftig verkar det som, säger han.

Plattan ”Stadsvandringar”, som släpps den 21 oktober, doftar granskog och vin med skruvkork. Körsång i en solig glänta. Sverige, rentav.

– Det är nånting med svensk musik, tonen och nerven, som bara är så gött. Jag vet inte vad. Det är därför folkmusiken kommer in vare sig folk vill det eller inte, säger han.

Men för Gustavs del har det varit en märklig vandring dit. Via hiphopen.

– Jag är uppvuxen med fioler, min far var speleman. Sen gjorde jag min revolt med hiphop, det var min punk när jag var i de yngre tonåren. Jag höll på med

samplingar ett tag och började rota i morsans och farsans skivsamlingar. Men så tyckte jag att det vore roligare att lira det där själv än att sampla. Så var det igång, säger han.

Skivkontraktet fick han ”på ett bananskal”. Och så tycks det bara flyta på. I höst åker han på turné – som förband åt The Ark.

– Ja, det är ju en jättegrej. Nervöst som fan. Men jag tror att det kan finnas publik ute i landet för sån här musik.

Yppa ordet progg och tankarna går genast till Nationalteatern och brasstinkande revolter. Dungen trivs inte alls i det facket.

– Det där med proggrejen är jävligt laddat. Många musikrecensenter blir galna och kommer att hata mig bara för att jag sysslar med progg. För mig är det här psykedelisk pop med lite folkmusik.

Blir du arg om jag kallar det progg?

– Nej, jag förstår ju att du säger det. Det finns en massa indiepopgubbar som bestämmer för kidsen, som inte vet vad progg är, att det här är så vidrigt att de inte ska lyssna på det. Det tycker jag är synd.

Därför listar han här plattorna som du säkert missat.

På med sjalen och ner i skivbackarna. En försvunnen värld väntar.

Dungens favoriter

BRA 70-TAL

BRA FOLKMUSIK

Webb-tv

Dungen var på väg in i hiphopen - men landade i folkmusiken

Björn Solfors