Nu vill han spela sina dolda låtar

Listettan Ulf Lundell om turnéplanerna, samlingsboxen och första dvd:n

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
"RÄKNA MED EN HELKVÄLL" Ulf Lundell drar snart på turné. Och i vanlig ordning blir det en lång show. "Ja, man kan nog lugnt räkna med en helkväll. Vi gjorde ju över tre timmar i somras, och det lär ju inte bli kortare i höst", säger han. Och Lundell planerar redan ytterligare en turné - med bortglömda låtar.
MUSIK

Dvd, en ny samlingsbox - och planer på en turné med alla bortglömda låtar.

Det kan bli ett riktigt gott nytt år för alla Lundell-fans.

- Det här är något jag verkligen vill göra, säger Ulf Lundell.

Han säljer mest skivor i Sverige just nu. Lundells "Club Zebra" sålde guld redan första dagen och seglar nu rakt in på albumlistans förstaplats.

- Det är jätteroligt. Jag är väldigt glad och stolt över plattan. När man gör en sån här lång dubbel-cd har man inga förväntningar. Det vi gör är ju så otidsenligt, vi är väl de enda som spelar sån här musik snart. Och vi gör det för pur kärleks skull, säger han.

En råare energi

Även förra skivan blev en stor succé. "I ett vinterland" har hittills blivit Lundells största försäljningssuccé sedan Öppna landskap-hysterin 1982.

- Club Zebra föddes förra sommaren, som en förlängning av Vinterland. Det var ju en väldigt producerad platta och såna processer föder en råare energi som vill formas.

Mingla på konserten

Just nu repar han för fullt inför turnépremiären i november. En "rockklubb på hjul", som han kallar det. Och i vanlig Lundell-ordning är det en lång show att vänta.

- Ja, man kan nog lugnt räkna med en helkväll. Vi gjorde ju över tre timmar i somras, och det lär ju inte bli kortare i höst naturligtvis. Vi jobbar med en show som kommer att ha en paus på tjugo minuter så att folk kan mingla lite och dricka en bärs, säger han.

Dessutom kommer turnén troligtvis att förevigas på en dvd. Lundells första.

- Ja, det har jag velat göra länge och planerna är längre fram nu än förut. Men alla frågar direkt vad det blir för extramaterial. Jävligt konstigt. Det verkar liksom viktigare än att filma själva giget.

Hur länge Club Zebra-konceptet fortsätter vet inte ens artisten själv. Men han har redan planer på kommande turnéprojekt - långt från allsångsvänliga och gladrockiga sommarshower. En turné enbart med bortglömda och undangömda sånger.

- Låtarna ligger gömda där i nån slags morän. Ibland kommer de upp till ytan och då märker man att, fan, det blänker om den där. Man vet ju att vissa skulle gnälla, men en sån turné skulle jag väldigt gärna vilja göra. Bara spela aparta låtar, sånt som nästan aldrig spelats.

- Kanske den här turnén rullar både till våren och sommaren, och då lär ju några av de där plockas upp på nån klubb längs vägen, säger han.

Som exempel nämner han låtar från de avskalade albumen "Män utan kvinnor" och "Evangeline".

- Det finns en hel del dolda, bra sånger där som man definitivt kan plocka fram. Nakna, brinnande sånger som har en helt annan potential än "När jag kysser havet" och sånt vi ofta spelar om somrarna.

Kan bli ny box

Samtidigt finns planer på att städa bland allt outgivet material. Drygt tio år har gått sedan samlingarna "Preskriberade romanser 1978-88" och "Livslinjen"-boxen släpptes.

- Det finns inte så jävla mycket material, som man kanske kan tro. Men vi har idéer på att göra nåt på det som hänt de senaste tio åren. Det är möjligt att det kommer en ny box inom ett par år, säger han.

Björn Solfors