Wellers förlag utreder låtstöld

Håkan Hellströms "Kom igen Lena" har likheter med The Jams klassiker

1 av 2 | Foto: SCANPIX
I NYTT BLÅSVÄDER Några textrader på titelspåret på Håkan Hellströms nya singel "Kom igen Lena" är föremål för en utredning. Inledningen är mycket lik en klassisk låt av Paul Weller.
MUSIK

Håkan Hellström har hamnat i nytt blåsväder.

Den engelska musikern och låtskrivaren Paul Wellers förläggare utreder en eventuell textstöld på nya singeln "Kom igen Lena".

- Ja, de tittar på det nu, säger Nicky Weller, personlig rådgivare.

Aftonbladet avslöjade nyligen de musikaliska likheterna mellan Andrew Llloyd Webbers "Pie Jesu" och Håkan Hellströms "När jag ser framåt".

Avslöjandet ledde till att singeln "Kom igen Lena", där låten låg som andraspår, i veckan stoppades.

Nu är några textrader på titelspåret föremål för en utredning.

Textens inledning är mycket lik några textrader i en klassisk låt av Paul Weller, "Town called Malice", som han släppte på skivan "The Gift" med The Jam 1982. Så lik att Wellers management i London nu valt att gå vidare för att utreda ett eventuellt plagiat.

- Förläggarna tittar på det just nu. Men jag vet inte än hur de kommer att agera ännu, säger Nicky Weller, personlig rådgivare och syster till Paul Weller.

Brukar reagera starkt

Aftonbladet har förgäves sökt BMG Music

Publishing i London, där utredningen just nu på-

går. Men en anonym källa berättar att Wellers management är kända för att reagera starkt på eventuella textstölder.

- De är några riktiga jäklar när det gäller copyrighten. Det kommer att hända saker, uppger källan.

På Håkan Hellströms förlag Universal Publishing i Stockholm känner man inte till uppgifterna. Enligt en talesman har Wellers förläggare ännu inte tagit någon kontakt.

"Lek med influenser"

- Nej, jag har inte hört något om det. Men om nåt sånt skulle inträffa får man ha en diskussion och försöka komma överens.

Aftonbladet har tidigare berättat om Hellströms "lån" av artister som Bob Dylan, Morrissey, The Smiths, Eldkvarn och Cornelis Vreeswijk. I en intervju tidigare i onsdags kommenterade Hellström själv anklagelserna.

- Väldigt ofta handlar det om att jag hör låtar som sätter sig i bakhuvudet, att de infiltrerar systemet. Musiken silas genom mig och görs om till nåt annat.

- Hela mitt album är en lek med influenser.

Tidigare:

Björn Solfors