Utmärkt Wolff i maffig musikal

A Chorus line på Göteborgs-
operan

1 av 2 | Foto: LARS SUNDESTRAND
SNABBT TEMPO Rikard Wolff, till höger, gör rollen som regissören Zach i Göteborgsoperans moderniserade uppsättning av "A Chorus line". Lars Bethke, som Cassy, är en av många skickliga dansare på scen.
MUSIK

GÖTEBORG

För 25 år sedan var det sensationellt med en musikal som lyfte fram de anonyma bakgrundsfigurerna. Som visade sliten och svetten under paljetterna.

Göteborgsoperan klär på paljetterna igen. Gör regissören, en utmärkt Rikard Wolff, till huvudroll.

"A Chorus line" handlar om en audition med förhoppningsfulla dansare. Ett av de originella greppen med musikalen förr var att regissören mest var en röst. En osynlig härskare som lät dansarna berätta om sig själva en och en.

I Göteborg är regissören Zach synlig och på scen. I stället för en avskalad lokal med dansare i vardagskläder är det audition i en maffig scenografi där det till och med rullar in en bil. Filmer används finurligt.

Skickliga dansare

Efter drygt 10 minuter finns 17 kvar för att tävla om de åtta jobben. Bland de sökande finns ett rutinerat proffs, en kvinnoroll som Göteborg ändrat till man. Lars Bethke spelar Cassy, som varit regissören Zachs kärlek.

En av många skickliga dansare på scen. Den här uppsättningen understryker hur många begåvade musikalartister vi har.

Moderniserad text

Rikard Wolff är bra i sin talroll och spelar skickligt den där sortens stöddig chef som försöker maskera sin osäkerhet med överdriven självsäkerhet. Det klingar bara falskt när Zach och Cassy grälar om varför deras förhållande tog slut.

En del uppsättningar av "A Chorus line" har känts stillastående när man insett att alla ska få sitt sångnummer och berätta sin historia. Den uppradningen bryts här med snabbt tempo och ett mycket omväxlande sätt att göra de starka melodierna.

Texten är moderniserad, här nämns både hiv och internet.

Och fokus är flyttat. Då ville Michael Bennet och de andra upphovsmännen visa att även dansarna i bakgrunden var individer med intressanta historier och drömmar.

I dag är tv-tablåerna fulla av program med människor som stigit fram från kassan på Konsum och berättar att de vill bli Robinson eller Gladiator eller Fame factory eller Popstar eller åtminstone härma Christer Sjögren när han härmar Elvis.

Så den här "A Chorus line" låter dansarna sjunga om sina liv. Men det är mycket mera show och en riktigt kitschig final med röda frackar och höga hattar och Wolff i röd klänning.

Den ende som inte är anonym när alla till sist får sin stund på scen.

Jens Peterson