’Han låg död på gatan’

Håkan Hellström mitt i våldets och sambans Rio

Foto: JÖRGEN LINDSKOG/TV4
inspireras av brasiliens rytmer Håkan Hellström blev redan som tonåring förälskad i samban. Det lärde honom att "svänget är det viktigaste av allt". I våras fick han tillfälle att besöka sambans huvudstad Rio de Janeiro under en tv-inspelning. Men resan
MUSIK

Rio de Janeiro är samba. Men också en stad präglad av hänsynslöst våld.

Håkan Hellström vet.

– Jag såg en kille. Han låg död på gatan. Han hade precis blivit skjuten.

I början av det här året fick Håkan Hellström chansen att åka över till sambans hemland, Brasilien. Han var där för att göra ett inslag från Rio till reseprogrammet ”När och fjärran”.

– Jag var ute och dansade och hade kul i ett område som heter Lapa. Sambaklubbarna ligger huller om buller där och det var då jag såg killen ligga död på gatan. Det är våldsamt i Rio. Folk dansar och spelar i varje gathörn och så ? Plötsligt! Rena gatloppet! Folk skjuter på varandra.

Fick inte gå ut

Ibland fick han helt enkelt uppmaningen: Gå inte ut nu!

– Sen tittade man ut och det var värsta upploppet. Det händer att maffian ockuperar hela områden. Det är total anarki. Polisen är genomkorrumperad. Våldet handlar om knark.

Vid ett tillfälle var Håkan på fest i en favela, det vill säga i en av de kåkstäder som klättrar uppför bergen som omger staden.

När han glad i hatten kom ut från stället klockan fem på morgonen rådde kaos.

– Polisen hade öppnat eld in i folkmassan. Jag var där med teamet från ”När och fjärran”. Vi hade kameror men blev tillsagda att inte filma, att ta undan dem, annars riskerade vi att bli dödade ?

Det är den ena sidan av Rio. Den andra är dansen, musiken, glädjen, festen.

Samba som motgift

– Det är det som är grejen. Livet är pest, men samban är motgiftet mot den hemska tillvaron, det är därför det är så laddad musik. Precis den funktionen har musik också för mig. Okej, jag vet att allt är falskt och bedrägeri men när musiken pumpar glömmer man bort det.

Svänget är viktigast

Håkan Hellströms intresse för samba tändes en dag för elva år sen av en lapp han fann på en anslagstavla i Göteborg. På den stod det: ”Vill du lära dig spela samba?” Strax var han medlem i sambaföreningen Abunda.

– Det gjorde ett oerhört starkt intryck. Jag var bara i tonåren och hade precis börjat med musik. Tack vare samban fick jag klart för mig att svänget är det viktigaste av allt, säger han.

På nya albumet ger sambarytmerna liv åt runt hälften av låtarna. Håkan och några medmusiker arbetade fram arrangemangen och spelade in demor hemma i Sverige. Via internet fick han sen kontakt med sambamusiker i Rio och i maj i år åkte han över och spelade in. Bäst låter det på ”Mississippi kan vänta”.

Bluesen får vänta

Titeln syftar på Mississippi som bluesens vagga. Bluesen besjunger livets deppiga sida. Men för Håkan får det alltså vänta.

Han vill ha fest och extas. Med ett ord: samba!

Brorsans skivor lockade Håkan in i rockmusiken

Tore S Börjesson