Trendiga Shakira hatar att shoppa

Här berättar hon för Aftonbladet om världsturnén och framtiden

1 av 2 | Foto: SONY
har inget tålamod Modemedvetna Shakira berättar för Aftonbladet att hon inte precis gillar att handla kläder. - Jag är mycket mer bekymrad över min make up, säger hon.
MUSIK

NEW YORK

Hon är världens just nu största kvinnliga popstjärna och en modeikon för miljontals tonårstjejer.

Men själv hatar Shakira att shoppa.

- Jag har inget tålamod, säger hon.

För Shakira handlar det om musiken.

Hon skriver sina hits själv, med olika låtskrivarpartners, och så har det oftast varit sedan hon inledde sin karriär i Colombia som 13-åring. Därefter erövrade hon Sydamerika och världen.

- Jag är tacksam över att min musik tagits emot så väl i Europa. Jag var v ä l d i g t nervös när jag skrev låtar på engelska för första gången.

Latino-Cher

- Men det gick bättre än vad jag någonsin kunde drömma om.

Skivan "Laundry Service" har sålt i närmare tio miljoner exemplar, varav drygt 120 000 i Sverige.

Nu åker hon på sin första världsturné som kanske når Sverige kring årsskiftet.

- Det blir en rock"n"roll-show. Jag kommer att göra allt för att mina fans ska gå därifrån tillfredsställda, säger 25-åringen med Cher-rösten körd genom en latino-mixer

Turnén heter "Tour of the Mongoose" - och mungon har en speciell betydelse för Shakira.

Biter av nacken

- Den är personifieringen av Utopia för mig, ett levande mirakel. Det finns ett djur på jorden som kan besegra ormen med bara ett bett. Då måste det finnas ett sätt för oss att bita nacken av hatet i världen.

- Jag brukar döpa mina album och mina turnéer efter känslorna jag går igenom för stunden. Jag antar att jag är i ett existensiellt läge just nu, garvar Shakira.

Hur känns det att vara en modeikon för världens tonåringar?

- Vadå, är jag? Jag älskar inte shopping, jag hatar det faktiskt. Jag har inget tålamod. Jag är mycket mer bekymrad över min make up.

Har det varit jobbigt att bli så enormt känd?

- Jag har hållit på så länge, det har kommit gradvis. Dessutom har jag en underbar familj som älskar mig för den jag är.

Vad är dina hopp för framtiden?

- Desamma som för andra colombianer. Att vårt vackra land ska leva i gemenskap och fred. Och, den drömmen är närmare än någonsin. Vi har lärt våra läxor.

Fredrik Virtanen