– Jag försöker minska mitt ego

Exklusiv intervju med Madonna

MUSIK

Hon är en av giganterna och aktuell med både ny singel och ny film. Samtidigt

närmar hon sig 50 med stormsteg och har ännu en gång blivit totalsågad som skådis.

Hur långt har Madonna Louise Veronica Ciccone egentligen kvar på karriären?

Foto: Warner

I nästan 20 år har hon förfört och chockat världen som popartist, trendsättare, provokatör och filmstjärna. När historien om 1900-talet ska skrivas kommer hon med största sannolikhet att nämnas tillsammans med Elvis Presley och Marilyn Monroe som en av de ikoner som influerade världen mest.

Hon är aktuell i filmen "Swept away", där hon spelar en bortskämd 40-årig kvinna som blir strandsatt på en öde ö tillsammans med en ung italiensk fiskare. Dessutom har hon precis släppt den nya Bond-låten "Die another day".

I dag är Madonna 44 år, tvåbarnsmamma och gift med den engelske filmregissören Guy Ritchie, som regisserat henne i nya filmen. Dottern Lourdes, som Madonna fick med sin personlige tränare Carlos Leon, fyllde sex år nu i oktober och Madonnas och Guys gemensamma son Rocco har precis blivit två.

– Jag har förändrats sedan jag blev mamma, säger Madonna när vi träffar henne i Los Angeles.

– Barn tvingar en att komma ur sig själv, man är tvungen att tänka på någon annan. Jag håller sakta men säkert på att minska mitt stora ego. Dessutom är jag vansinnigt förälskad i min man.

Hur gick det att jobba tillsammans?

– Jag är egentligen väldigt lätt att jobba med, måste jag säga. Och det var en fördel att vi är gifta, för vi är så synkroniserade med varandra. Några gånger var jag irriterad på honom som make, men det var jag tvungen att dölja under inspelningen. Där kunde jag inte tjata om att han kastar strumporna på golvet och sådana saker.

– Jag är en sådan som måste lösa problem på en gång och alltid vill ha rätt. Det är inte särskilt produktivt, för jag säger ofta saker jag inte menar. Men under arbetet med filmen var jag tvungen att behärska mig och flera gånger upptäckte jag att när det väl blev kväll så hade jag redan glömt bort det jag varit upprörd över. Det var lärorikt för mig.

Blev du särbehandlad under inspelningen?

– Inte i det stora hela. Men jag var den enda som inte fick betalt. Jag och Guy hade kommit överens om att jag skulle göra filmen av kärlek.

Madonna var gift med Sean Penn mellan 1985 och 1989 och har haft otaliga pojkvänner. Sexuellt har hon varit provocerande, både i sina förhållanden och i konsten. Men bara i Guy har hon funnit sin like.

– Jag ger honom ryggmassage och fotmassage och lagar oändliga koppar te. Det hade jag inte gjort om jag inte varit gift. Vi har blivit mycket mer generösa och gör båda två saker som aldrig hade fallit oss in om vi inte hade mött varandra och gift oss.

Madonna är 44 år. Guy är 10 år yngre. Men hon tycker att åldern är betydelselös.

– Det enda som spelar roll är att man är på samma nivå när det gäller de saker som betyder något i livet. Om man är väldigt sexuellt attraherad av en yngre man, men inte tänker på samma sätt, så fungerar det inte.

Hon tror att människans rädsla för att bli äldre har att göra med självupptagenhet.

– Det är därför jag försöker minska mitt ego. Och jag märker redan att min hy har blivit glansigare, ler hon.

– Jag önskar att jag kommer till den punkten där jag inte bryr mig om hur jag ser ut eller vad folk tycker om mitt utseende. Jag är inte där än, men jag börjar närma mig. Tror jag.

Av Aud Berggren

Översättning och bearbetning av Karolina Fjällborg

arkiv madonna

Citaten