"Mor lärde mig jobba hårt"

Bruce Springsteen om familjen, terrorattacken och E Street Band

MUSIK

LONDON

Han bor på en gård på landet.

Han tränar sin sons baseballlag.

Bruce Springsteen lever - säger han själv - ett ganska normalt liv.

Bruce Springsteen med Nils Lofgren under tisdagens konsert i Rotterdam.

Bruce Springsteen och hans familj bor på en gård från 1800-talet på landsbygden i New Jersey. Colts Neck i Monmouth County är omgivet av fält med majs och sojabönor.

Det var här Bruce Springsteen befann sig den 11 september förra året - ett datum som präglat många av låtarna på "The rising".

- Jag satt ensam vid köksbordet när någon sa att ett plan träffat World Trade Center. Jag gick in i vardagsrummet och slog på tv:n, strax innan det andra tornet träffades. Och jag blev sittande hela dagen, berättade han i en tv-intervju i USA nyligen.

Samlades hos Bruce

I terrorattackerna dog 150 personer från Monmouth county.

Grannar och vänner samlades i vardagsrummet och på kvällen åkte Bruce och hans familj ned till vattnet på Jersey-sidan för att titta över mot Manhattan.

- Man har alltid sett tornen därifrån. Men nu var de borta, det gjorde det hela verkligare än tv-bilderna.

Gården är det centrala i familjens liv. Skyddad, förstås, av larm och vakter.

- För tag sedan blev en liten flicka kidnappad inte långt härifrån. Familjen fick henne tillbaka och personen som gjorde det var väldigt" vilseledd.

- Här finns en viss nivå på säkerhetsmedvetandet, det hör till jobbet på något sätt. Jag får ta till försiktighetsåtgärder när vanliga människor normalt slipper.

Men Bruce Springsteen och familjen lever trots allt ett ganska vanligt liv. Han kan röra sig relativt fritt i städerna runtomkring utan att bli antastad. Han hämtar barnen och deras kompisar vid skolan och kör dem hem eller till olika träningar. Själv hjälper han till att träna sonen Evans baseballag.

Bruce mor Adele har präglat honom mycket, det är hennes arbetsmoral som gjort showerna så långa.

Sov på balkongen

- Hon jobbade jämt för att hålla allt igång. Jag brukade lyssna på henne när hon gjorde sig i ordning på morgnarna, hörde hur hon sminkade sig. Vi hade en liten balkong som jag brukade sova på och när hon gick iväg de två kvarteren kunde jag höra ljudet av hennes klackar.

I tidningen Uncut berättar Bruce att han förstod att man måste jobba hårt genom att mamman alltid gjorde det, inte bara på jobbet utan även hemma. Och han besökte henne på jobbet och såg andra jobba lika mycket.

- Man kan inte vara dålig en dag för att vara bra nästa. Man måste vara bra alla dagar. När någon köper en biljett är det som ett handslag. Det är det outtalade avtalet man gör mellan artist och publik, man måste vara bra just den kvällen. Inte nästa för då är de inte där.

I tidningen Uncut berättar Bruce Springsteen också om reaktionerna i E Street Band när separationen blev verklighet.

"Några var arga"

- Man stannar bara inte något som pågått i 20 år genom att säga, okej, vi ses. Det är inte så det går till.

- Men jag tror att folk gick ut för att få ett bättre liv och alla har gjort olika saker. En del tog det hårdare än andra. Några var arga, några gjorde saker de måste.

Men Bruce anser att det var bandets organisation som gjorde att allt löste sig. Han berättar att han satte samman bandet på ett sådant sätt att man skulle undvika de slitningar som vanligen splittrade andra grupper.

- De såg mig som ansvarig för att guida oss alla genom det som vi gick igenom, så det var ett ansvar jag hade inte bara mot mig själv utan också mot människor som jag brydde mig om.

Och bandet förenades till slut. "The rising" är det första som man gjort tillsammans sedan "Born to run" 1984, även om vissa konstellationer fanns med på "Tunnel of love". Och man spelade inte live mellan 1988 och 1999 (förutom vid något enstaka tillfälle). I kväll är det dags igen.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM