Steve var först att spela Hives

Hans radiokanal sänder bara traditionell rock"n"roll

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
"sverige gör bra musik" Steve Van Zandts riktiga hjärteprojekt är den egna radiokanalen. "Den bra musiken är nästan utrotningshotad", säger han.
MUSIK

Steve Van Zandt är inte bara rockstjärna i E Street Band.

Han spelar även rågangster i tv-serien "Sopranos".

Men starkast brinner han för sin egen radiokanal.

- Jag var den förste i USA som spelade The Hives på radio. Coolt va? säger han.

Little Steven är mannen på gitarr bakom Bruce Springsteen. Han är även maffiagangstern Silvio Dante i rosade tv-serien "Sopranos".

- Visst skulle jag kunna tänka mig att spela i "Gudfadern 6" men skådespelandet är så nytt för mig att jag knappt kan tänka på en ny roll. Jag tror jag är bortskämd efter min roll i "Sopranos" där manuset är så perfekt, säger Little Steven.

Förr brann Steve Van Zandt för politik. Hans fem soloskivor har alla handlat om orättvisor och hans största hit hette "Sun City" och tog upp apartheid-frågan i Sydafrika.

"Bara technoskit"

- Det var aldrig menat att bli en solokarriär. Men jag lärde mig mycket om mig själv och världen under mitt arbete med skivorna. Nu har jag dragit mig ur politiken och tänker bara ägna mig åt musiken, åt rock"n"roll, säger han.

I dag brinner han starkast för sin egen radiokanal som han ägnar många timmar åt varje vecka. Han sitter framåtlutad över bordet med sin klassiska bandana runt huvudet och hans svarta ögon som glöder när han berättar om sitt hjärteprojekt.

- "Little Stevens underground garage" är en kanal som bara spelar traditionell rock"n"roll. Det finns nästan inga kanaler i USA som gör det. Där är bara dansskit och technoskit, säger Steve Van Zandt och ser upprörd ut.

"Sverige gillar oss"

- Unga människor måste ha det valet i radion. Eller hur? Den bra musiken är nästan utrotningshotad. Jag spelar även mycket nya band som The Hives, som knappt får höras annars i USA.

I onsdags gick han ut på stan med sina nya vänner.

- Jag och Pelle och Micke från The Hives gick på en väldigt bra klubb som heter Debaser. De spelade grym rock"n"roll där hela natten. Sånt finns inte i USA, säger Little Steven.

Han planerar även att spela lite gamla svenska rockband som Tages i sin radiokanal. I går handlade han bortåt 20 skivor med svensk musik, gammal och ny.

- Sverige gör bra musik och ni vet lite om rock"n"roll. Ni gillar oss också och därför är det så roligt att spela här, säger han.

Tycker du att Bruce Springsteen och E Street Band gör den rock"n"roll som du brinner för?

- Vi gör en form av den men det finns så många fler bra band som folk borde höra förutom oss.

Och det får folk på din kanal?

- You bet! Och jag tänker försöka få den hit till Sverige.

Linda Hjertén