Så laddade Mona med regeringen

MUSIK

För Mona Sahlin finns det bara en boss.

Och i går hette han inte Göran Persson, utan The Boss.

Hela dagen var en lång uppladdning.

- Det pirrar i magen, jag räknar timmarna till konserten, säger Mona Sahlin förväntansfullt.

Foto: HANNA TELEMAN
Mona Sahlin på rockhumör.

Tordagen för integrationsminister Mona Sahlin handlade om två saker. Politik och musik. Första regeringsmötet varvades med Springsteenlåtar.

- Jag har haft med mig nya plattan till jobbet som vi spelar i pauserna. Man måste ju komma in i rytmen. Och klockan fem tar jag en öl med gänget innan vi går till Globen.

För Mona Sahlin är Bruce Springsteen den stora idolen, en artist att hämta kraft ifrån.

- Han har blivit en del av mitt liv. De gånger jag varit riktigt ledsen har jag kunnat hämta något i honom som jag blivit gladare av, och när jag varit glad har jag kunnat förstärka den känslan genom hans låtar.

Fick maken att dansa

Mona Sahlin har ett speciellt minne till Springsteen. Det var under hans förra spelning i Globen, som inföll samtidigt som EM i fotboll. Efter pausen kom Bruce Springsteen in och meddelade att Sverige vunnit över England, för att sedan riva loss Glory Days.

- Stämningen som uppstod var helt fantastisk. Till och med min man Bosse som aldrig brukar dansa for upp och ned. Det är första gången jag sett honom dansa, skrattar Mona Sahlin, som berättar att favoritlåten just nu är The Rising från nya plattan.

- Efter 11 september går det ändå att gå ut ur ruinerna och stå upp. Det är The Rising, säger Mona Sahlin med allvarlig ton.

Nuder gladare över biljett än ministerpost

Mona Sahlin är inte den enda i regeringen som är Springsteenfan. Statsminister Göran Persson tillhör skaran, liksom hans närmaste man, nye samordningsminister Pär Nuder.

Nuder som först inte fick tag på någon biljett till konserten.

- Han lyckades till slut köpa en biljett via en kompis. Pär var väldigt lycklig, nästan gladare över det än sitt nya ministerjobb, skrattar Mona Sahlin. Som själv fick ligga i för att få tag på den åtråvärda biljetten.

- Men jag har betalat den med egna pengar, säger Mona Sahlin ironiskt med kontokortsaffären i minne.

Fredrik Lindén