Kent säljer för miljoner

Succén bara växer för Sveriges största band

Foto: Stefan Jerrevång
Allt runt kent växer. Deras pågående turné är den största ett nordiskt band gjort i Skandinavien.
MUSIK

Med en halv miljon sålda album i år är Kent det i särklass bäst säljande bandet i Sverige just nu.

I snitt har det spelats cirka en Kent-låt i timmen i svensk radio och tv de senaste fem åren, visar unik statistik som Aftonbladet kan presentera.

”Musik non stop” är inte längre bara en Kent-låt – det är en realitet.

Aftonbladet har kartlagt Kent-industrin inför kvällens svenska turnépremiär i Sundsvall.

Bästsäljande platta, rekordstor höstturné och royalty från massiv exponering i radio och tv.

Kent kan förbereda sig på miljonärsliv.

– Jag har bytt ut kranvattnet mot Evian, skrattar Jocke Berg.

Kent-febern härjar i kungadömet.

På ett halvår har bandets senaste platta ”Vapen & ammunition” sålts i 200 000 exemplar i Sverige. Ytterligare 150 000 plattor har sålts i de övriga Skandinaviska länderna.

Dessutom har gamla storsäljare som ”Isola” (1997) och ”Verkligen” (1996) fått nya liv och sålt guld i år av bara farten.

”Hög kvalitet”

– Man kan spekulera i om det är nya plattans fel eller om allt beror på att vi pågått så länge. Själv vill jag nog hävda att det beror på att vi håller högre kvalitet än de flesta andra. Och det säger jag utan att vara kaxig, säger sångaren och låtskrivaren Jocke Berg.

I kväll väntar premiär för den svenska delen av bandets pågående turné i Skandinavien. Rent logistiskt handlar det om den största turnén någonsin som ett nordiskt band gjort i Skandinavien.

– Vi är ändå rätt svårimponerade när det gäller sånt här. Men om fem år kanske man kommer minnas hur stor den här grejen egentligen var, säger Jocke Berg.

Allt runt Kent växer – inklusive plånböckerna.

Lågt räknat kan medlemmarna räkna med ett inflöde på över 10 miljoner kronor i år.

Enligt bedömare kan Kent tjäna cirka 17 kronor per sålt album. Det innebär 5,9 miljoner kronor enbart för försäljningen av ”Vapen & ammunition” i Skandinavien. Den största andelen går till Jocke Berg i egenskap av låtskrivare.

På de 22 spelningarna under den pågående turnén kan Kent, enligt bedömare, få in minst 150 000 kronor per konsert.

Det skulle i så fall ge bandet 3,3 miljoner kronor.

Okänd turnévinst

Till det kan läggas en okänt stor intäkt från sommarens Kalas-turné som Kent gjorde med Hellacopters, Thåström och Mando Diao. Sammanlagt drog den turnén in cirka 45 miljoner kronor.

– Men sedan vet man ju inte hur länge vi ska leva på pengarna. Vi kanske släpper nästa platta först om tre år, säger basisten Martin Sköld.

Sami Sirviö, gitarrist:

– Och farbror Skatten ska ha sitt. Men vi har haft så mycket att göra att vi inte hunnit kika i plånböckerna. Det får vänta till julhandeln.

Kent är ett av Sveriges mest spelade band i radio och tv. Symboliskt nog heter den mest spelade Kent-låten under de senaste fem åren ”Musik non stop”. Enligt unik statistik som branschorganet Music Control tagit fram åt Aftonbladet har Kent spelats nära 18 gånger per dygn de senaste fem åren.

Webb-tv

Premiär för nya Kentvideor. Titta här:

Kents låtar spelas i snitt 18 gånger per dygn

Mest sålda Kent-album

Joakim Berg har ett eget miljonbolag

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM